Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
29.06.2011 13:53 - ЗА ПАМЕТТА И ПАМЕТНИЦИТЕ
Автор: nadejdaiskrova Категория: Изкуство   
Прочетен: 40229 Коментари: 110 Гласове:
84


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                   ЗА ПАМЕТТА И ПАМЕТНИЦИТЕ

    Подновената дискусия за "демонтиране" паметника на Съветската армия в София, събудена от предложението на български народни представители и общественици за "преместването му" извън сърцето на старопрестолния ни град (не за "събарянето му"!?), избухна със симптоматична безпрецедентност. Симптоматична, защото е показателна за състоянието на българската душевност днес, което може да се диагностицира като болестно. Безпрецедентвност, защото малко заболявания водят до  - образно казано - изкривявания в духовната структура на цял национален генезис. За какво става дума? Вече 11 години нашето гражданско общество не може да отсъди нормално ли е най-могъщият паметник в столицата на държавата България (по размер, композиция и средоточие) да е апотеоз на армията на друга държава, "окупирала" страната ни през 1944 г. (думата "окупация" е цитат от заповедта за нападение на България от маршал Толбухин).
    Според народният представител Лъчезар Тошев: "Този паметник, издигнат по време на престъпния комунистически режим (обявен за престъпен от Народното събрание ДВ, 5. 05. 2000 г.), символизира една агресия срещу България, извършена на 5. 09. 1944 г., вследствие на която беше свалено законното правителство на Константин Муравиев, чийто кабинет беше започнал преговори със съюзниците за излизане от войната и обявил война на Хитлерова Германия. Тези хора бяха против нацизма по времето, когато Съветският съюз беше съюзник на Хитлер (пакта "Молотов - Рибентроп). Сталин и Хитлер разделиха Полша и Сталин тласна Хитлер в агресията му на Запад. Българската армия има принос в победата над хитлеризма - бяха дадени над 36 000 жертви на фронта срещу нацистите, но Съветският съюз не пожела да признае България за съвоюваща държава. Ако трябва да се изгражда мемориал за победата над хитлеризма, той трябва да включва ролята на САЩ, Великобритания, а също и на Българската армия. След навлизането на Съветската армия в България за 45 години тя не беше независима страна, а част от Съветския блок."
    Някак тъжни и тягостни са подробностите в спора за паметника на същата тази армия окупаторка с клеймо от 1993 г. В броеница от де юре и де факто вече 11 години се оглежда безсилието, менталната инфантилност, безволието, обременеността, абсолютната неморалност, стигаща до некрофилия и профанизъм в обществото ни днес. Жалко и обидно е, когато български историци емоционално и с наивизъм тълкуват неоспорими исторически факти, пречупват ги през политическия двуполюсен калейдоскоп на примитивизъм, характерен за робовладелски норми. Модел на мислене и поведение, чужд дори за древни демократични общества, но насъщен за всяка диктатура, защото съществуването на на една нация, на нейната държавност, не носи задължително белезите на свободното гражданско общество. Свободата, освободеността е качество на духа, личностен, индивидуален феномен и оттам обществено достояние.
    Съветската армия "освободителка" ни показа и доказа на дело, как човек спокойно може да бъде роб и крепостник в собствената си държава и друг да избира пътя му вместо него, да разполага с живота и бъдещето му. Сякаш свикнахме с това и започнахме да бъркаме свободата с несвобода, истината с полуистина, историята с политиканстване. И в това завъртване и липса на съпротивление, колко му е да замениш началната скорост с инерция, фактите с метадействителност, времето с безвремие, паметта с... паметници. С паметник на Съветската армия окупаторка, който продължава да хвърля сянка - призрачна, но магучая над събитията в многовековната ни история. Това ли е паметникът на българското национално достойнство - заветният обелиск на Велика България за единство на синовете й? На законодателя Крум ли е този колос или на основателя на нашата държава - хан Аспарух? В шмайзера ли е дяланото в камък слово на Тервел, свързало като тетива на лък строгата българска твърд с вричането на кръстителя Борис!?
    Къде е черноризецът Симеон, Преславската и Охридската школа, възрожденците от XIX век?... Къде е скулптората на незнайния български воин, на безименните български опълченци, на 29-годишният подпоручик Димчо Дебелянов? Къде е прахът на хилядите знайни и незнайни жертви на комунизма?... Нима ще изтрием целия този клинопис на времето, белязан от кръвта на воините на Та хан Ра до ден днешен? Защо ли пък не? Няма да сме първите, нито последните... Нека французите пазят в пантеона си стиховете на Ботьова. Нека католиците от Ватикана се погрижат за иконописаните образи на православните първоучители Кирил и Методий в катедралата им "Сан Пиетро". Явно са запаметили нещо от IX век, след като са изографисали фреска с образите на пресветите в цял ръст на няколко крачки от "Пиета" на Микеланджело... Същите онези италианци, които разхождат децата си в центъра на Рим, на площад "Венеция", пред грандиозния паметник с името на сардинския владетел Виктор Емануил II - "обединителят на нацията". Паметник, наричан още "побе`ден" и "олтар на Отечеството" или "паметник на честта". Децата на Рим питат "какво е това?", вдигнали очи към конната статуя, стражите на честта, крилатите лъвове и бронзовите статуи на победата... Там е и статуята, посветена на Рим... За да влезе в умовете и сърцата им от малки мисълта за честта на Италия, за принадлежността към Италия, за волята на Италия. Така утре те ще са свободни граждани на една свободна държава. Със съзнанието и самочувствието за това. Достойни граждани на Европа и света. Тяхната дума ще има тежест и ще продължава да се чува там, където трябва. Италианските правителства може да се сменят често. Но ако президентът или премиерът на тази страна има да каже нещо важно на сънародвиците си, той застава до Виториано, пред "олтара на Отечеството" и съизмерва думите си с "паметника на честта", който неизменно се извисява на площад "Венеция" от 1885 г. и се разширява и достроява няколко поредни пъти във времето. Защото под думата свобода италианците разбират чест. А времето е право на честта. Век преди Джото безименният боянски майстор изписа ренесансовите черти на европееца. Шест века след това български воини се сражаваха за независимостта на Италия редом с карбонарите и Гарибалди...
    Нима ние, българите, бранили неведнъж свободата и славата на Европа, дължим честта и националното си достойнство, държавността си на една чужда армия? С такова впечатление ще остане новодошлият чужденец, застанал пред паметника на "освободителката"... Докога ще бягаме от истината за себе си, от историческата истина за народа си? Случаен ли беше възгласът на хилендарския йеромонах Паисий: "О, неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин?"... Според един от авторитетните съвременни британски историци, оксфордският професор Норман Дейвис, автор на "История на Европа" (1996 г.) - от праисторическата епоха до нашето съвремие: "Към 1265 г. по-голямата част от Европа се характеризира с липсата на различни национални общности." Той посочва, че българската национална и държавна идентичност е между първите на Стария континент. Дейвис изтъква факта, че България има "собствена православна църква със свой патриарх"... "Тази крачка", продължава историкът, "дава мощно оръжие в борбата на българите за собствена самоличност, позволява им да изградят собствен национален елит, осигурява им политическа реклама, прави възможно създаването на национални институции. Това е крачка, която не успява да извърши нито една страна от християнския свят чак до епохата на Реформацията, т.е. до XVI век."
Да, човек не може да надскочи сянката на паметта за себе си. Едничка истината не хвърля сянка. Истината за един народ е подвластна единствено на неговата памет, на духовния код на интелекта му, тя се съизмерва с живите, невеществени знаци, които времето оставя по пътя си. "Като си помисля само колко милиарда изгреви и залези има и е имало преди нас" - спомена веднъж един от големите българоведи и в погледа му прозираше движението на уникална духовност. Поглед през смъртта... Защото човешката памет е възраждаща се вечност. А паметниците - стражи на честта.

Септември, 2004.



Гласувай:
86



Следващ постинг
Предишен постинг

1. locke - Който го е писал през 2004-та...
29.06.2011 14:16
... не е бил наясно кои български градове са старопрестолни! Ерго от третия ред надолу всякакъв исторически патос изглежда нелеп!
цитирай
2. nadejdaiskrova - Преди "ерго" има една хубава българска дума с "Ъ" - Добър ден!
29.06.2011 14:20
Аз съм го писала - Надежда, на баба ми Надежда - родом от Копривщица, ерго - "република". Да, София е "старопрестолна" и новопрестолна и достолепно носи тази метафора.:) Вашият патос към метафоричните фигури е неуместен. Както и тона ви. Т.е. липсата ви на бонтон.:)
Salve!
цитирай
3. locke - Пред аргумента с Коприщица не ми остава друго...
29.06.2011 14:24
... освен да замълча чинопреклонно. А аз си мислех, че само македонците съчиняват история...
цитирай
4. dmv - Смятам, лично аз поне, паметниц...
29.06.2011 14:27
Смятам,лично аз поне,паметниците,незавсимо какви,трябва да не се разрушават,да си стоят където са си!Мавзолеят вместо да стои,като пантеон на отсъствието на бг-държава за около 45 години,беше разрушен,защо?Ако си беше там,щеше да на помня доста неща,разрушаването на паметници не е решение,те са история,инак оцветените герои ме накараха да се смея с глас,когато ги видях.
цитирай
5. nadejdaiskrova - 1. locke - Който го е писал през 2004-та...
29.06.2011 14:30
И какво според вас съчинявам, Locke? Вие нападате една... метафора.:) Да, София е старопрестолна столица на българския дух. Нападате една метафора, за да избегнете една истина - как се съчинява история. Но от най-новата ни история горещо ви препоръчвам (очевидците и там ползват метафори - това ще е проблем за вас) - тетралогията "Писахме да се знае". - За жертвите на диктатурата наложена от окупаторите на същата тази армия -"освободителка". Това "освобождение" е метафора. А жертвите са истински. Жертвите са българи - жени, деца, регенти, интелектуалци..., един ти ми цял парламент... 200 000! Безследно изчезнали. Убивани като животни, по най-зверски начин, знаете ли подробностите? Знаете ли числеността на жертвите? Ваши сънародници. Четете историята си. Смело. Свиквайте с нейната метафорика. Бях редактор на тетралогията - разказите на очевидците. Пред тях метафорите на Кафка бледнеят. В тази българска история - и в моя род има - както разстреляни царски офицери и свещеници, така и рязани партизански глави и разстреляни 18 годишни идеалисти. Обвинявате ме, че наричам София "старопрестолна".:) Драги, четете история - дори древните си служат с метафори. Ако махна "старопрестолна" и сложа "новопрестолна", какви други конкретни забележки имате относно написаното? Вие сте въодушевен като македеноц. Или като един Оди сей:))) Конкретно с какво от историческите данни не сте съгласен? Или емоционално ще спорим за метафори?
цитирай
6. nadejdaiskrova - 4. dmv - Смятам, лично аз поне, паметниците ...
29.06.2011 14:36
Да, споделям мнението ти. С едно несъгласие - да остане там, където си е - в центъра на държавата България. В текста обяснявам, защо, според мен, не му е там мястото. Много страни от бившия социалистически лагер, изнесоха тези мастодонти в т.нар. "паркове за паметници". Категорично съм против рушене на паметници, както и оскверняването им. Да риташ паметници, да ги боядисваш и да ги рушиш, това е вандализъм. Паметниците са ценни, защото са част от историята. Затова още навремето имах категорична позиция за ДЕМОНТИРАНЕ и ПРЕНАСЯНЕ от центъра на "новопрестолна" София на най-големия по размери паметник след този на Ленин, разбира се. В това политическо есе - с метафори и с точни исторически данни - обяснявам защо. Разбира се, това е моя, лична позиция, с която ангажирам единствено мене си.
Здравей!
цитирай
7. dmv - Значи,почти на едно мнение сме!:)
29.06.2011 15:11
Аз определено искам да остане там,искам да напомня,какво е ставало тук последната половина на 20-ти век..Виж,ние не сме нормална държава,така че "гробище за паметници"(каквото е едни "парк за паметници",няма как да се случи,тук или се рушат или си стоят,друга опция няма,Уви!)Има един такъв гениален паметник на двама именити руски "рев'люционери" в центъра на с.Баня,Разложко..Всеки път,когато мина се се удивлявам!Уникално творение на пиян склуптор..
цитирай
8. dmv - Здравей!
29.06.2011 15:12
Здравей!
цитирай
9. nadejdaiskrova - 7. dmv - Значи,почти на едно мнение сме!:)
29.06.2011 15:21
dmv написа:
Аз определено искам да остане там,искам да напомня,какво е ставало тук последната половина на 20-ти век..Виж,ние не сме нормална държава,така че "гробище за паметници"(каквото е едни "парк за паметници",няма как да се случи,тук или се рушат или си стоят,друга опция няма,Уви!)Има един такъв гениален паметник на двама именити руски "рев'люционери" в центъра на с.Баня,Разложко..Всеки път,когато мина се се удивлявам!Уникално творение на пиян склуптор..

:) Почти на едно мнение... Тези дни се решава българската история, по-точно - отношението на българина към историята му. Представи си утре разхождаш сина си или дъщеря си и те те попитат: "Татко, какво е това?". Колко хубаво ще е да е символ на България. Ще го демонтират, Дориан. Ще се реши тези дни. Ние сме българи - потомци сме на една от най-древните държавности на планетата. Внимателно, ако трябва с охрана, ще го демонтират.21 век сме - как ще го разрушат! Ще има парк за паметници. Ще се случи. Той е твърде голям и твърде висок, за да остане в сърцето на България. Това е урок - национален кармичен урок. Паметникът ще бъде демонтиран. Ако се повреди - ще бъда първата, която ще пише срещу това. Но съм категорично против един ден мои потомци да го гледат в центъра на българската столица.
цитирай
10. nadejdaiskrova - dmv - Здравей!
29.06.2011 15:23
dmv написа:
Здравей!

Радвам се, че си тук. Здравей!:)
цитирай
11. vmir - Много ми хареса,
29.06.2011 18:45
поздравления!
цитирай
12. nadejdaiskrova - Здравей, Любо!
29.06.2011 19:04
Благодаря ти сърдечно за подкрепата. Бъди здрав!
цитирай
13. mileidi46 - Dobre...da go demontirat,da go grumnat..vse mi taq!!!
29.06.2011 19:32
I kakvo 6te promeni tova??? Tova li e osnovniqt faktor,da povdigne bulgarskoto samo4uvstvie,da povdigne standarta na orafanata ni durjava!!! Tova le jiznenovajno sega,to4no sega...kogato predstoqt izbori,kogato otnovo su6tite tiq ili oniq deto ot edin vek se poxvurlqt vuv vlasta i se pregrupirvat i svurzvat kato le6oqdi samo i samo da ne izgubqt vlasta....Mai na bedniqt bulgarin,deto rovi po kofite za bokluk,umira po ulizite bez pari za lekarstva...ama xi4 ne mu puka ve4e koi stoi tam ..na tozi pametnik!!!
mai samo nqkakvi psevdopatrioti se razmaxvat ..i razlaivat ku4etata!!! I tozi,koito go izrisuva..se podigra i s tiq i s oniq i sus sledva6tite vlastoima6ti..ama naroda pak ne razbra za kakvo ide re4!!!
Kato ste tolkova milee6ti za istoriqta na toz narod..demontiraite i parlamenta i go slojete u zooparka!!! Tam mu e mqstoto!!!Za6to ne mislite za utre6niet den,za zaplatite,za zdravnata i gladnata reforma...ami se se rovite po grobi6tata i pametnizite!!
Ako vi stiska ..I kato davate za primer Italianzite,samo 6te kaja,4e koito i doide na vlas tuk,ako im brukne v tendjerite i djobovete..ako italianzite bqxa s toq standart na6iq...Vseki edin texen ,,Kavaliere'' 6te6e da bude otstrelqn...
Izvinqvam se za gre6kite i kirilizata..I za patosa..no ve4e stavame sme6ni s toq pametnik..Mai samo si 4e6eme ezizite...Ami grumnete go be xora!! Ako vi stiska!! Ama ,,glupaviqt "BOTEV..se obru6ta v groba...
цитирай
14. lidislidis - Само в България се бутат паметници и се строят на тяхно място джамии!!
29.06.2011 19:47
Може би е етап от потурчването и заличаването на иторически документирани източници.Масово оскверняване на гробове на писатели, поети, интелигенти. Да не говорим за отричане на иторически факти от историята ни. Ами след 3 поколения нашите деца и внуци ще имат пред себе си само джамии , минарета и ходжи, както е тръгнало с цел да се унищожава всяка историческа следа.
Елементарни просто е мисленето да се бутат паметници. Добри или лоши исторически моменти - те са наши български!
Ще ви дам за пример паметникът на Ленин, който стърчи в центъра на Хелзинки от 1919г. издигнат пак по повод на признателност, въпреки, че във финско няма комунисти-имало е чистка с вътрешна война 1929г. Страната категорично не поема пътя на комунизма , но от 150г. никой не е бутнал варварски паметника! В това е разликата, че фините мислят от историята и за историята, а българите мислят на кого да угодят??Ами бутайте и стройте джамии с тонколони и килимчета или публичен дом постройте на мястото му! Сами унищожавате историята си!
цитирай
15. nadejdaiskrova - 13. mileidi46 - Dobre...da go demontirat,da go grumnat..vse mi taq!!!
29.06.2011 19:51
Здравей, Милейди! Не ме ли позна - аз съм онзи поет от Мълчания от Надежда - 7, "който разлайва кучетата" по твои думи. За това, че ме причисляваш към "nqkakvi psevdopatrioti se razmaxvat ..i razlaivat ku4etata!!!", - не ти ще отсъдиш, дали съм "псевдопатриот". Защото не ти си българката, която, поканена от канадското правителство, да работи за канадския парламент и държава, избра да се върне в България. Да е емигрант в родината си, да работи точно 5 години със заплата - 350 лева като завеждащ издателската дейност на "Работиница за книжнина", където изведе проекта "Писахме да се знае" - от А до Я. Историческата тетралогия на най-новата история на България, която вече се изучава от българските студенти. В момента съм безработна и пиша всичко тук без възнаграждение. Те стиховете, не са "работа".:) Ако това е "псевдопатриотизъм" за теб, така да бъде. Не те ангажирам с моето мнение - представям в моя си блог, моята гражданска позиция от 2004г, която до днес е същата. Ако искаш да я обориш - моля, направи го достойно, с факти, а не се обръщай към мен с обидни епитети в мн. число, защото това не е убедителна позиция. Колкото до италианците, италианист съм и мисля, доказвам в текста, какво те разбират под национално достойнство, принадлежност и историческо самосъзнание. Не дрънкането на тенджери. Обяснявам, защо италианците нямат стадна търпимост към нарушаването на социалните им права и защо имат чувство за история. Народ без ясна памет за историята си е осъден на изчезване. Няма да повтарям текста, защо, според мен, най-големият паметник в центъра на държавата България, не би трябвало да бъде на чужда армия, ако ще би тя да е армията от ангели на Господ Бог. Ние сме българи, децата ни са българи, потомците им ще са българи и този паметник няма да продължава да стои в сърцето на държавата България. И това ти го гарантирам точно аз, като "псевдопатриот" и потомък на Ботев, който знае, какво прави. Паметникът на чуждата армия окупатор ще бъде цивилизовано демонтиран, преместен и съхранен в меморандум извън центъра на София. Искрено се учудвам! Крайно обидно е да не изтъкваш нито един сериозен аргумент и да се обръщаш към мен в множествено число. Аз съм Надежда Искрова. Това е моята позиция. Обръщай се към мен.
цитирай
16. hristo27 - Всичко ни е идеално в БГ - страхотна ...
29.06.2011 20:09
Всичко ни е идеално в БГ - страхотна икономика, процъфтяваща външна търговия, повече от демократична социална политика,перфектни здравеопазване и образование... Всичко, ама всичко "ни е наред"!
Само дето един паметник ни пречи, без значение дали е на съветските, американските или виетнамските освободители... И сега, а сме го махнали тоя граниторед, а сме цъфнали и вързали.
цитирай
17. bven - Поздравления, Наде!
29.06.2011 20:16
Всеки има право на мнение и ти изказа твоето по много истински начин! Аз също смятам, че няма място за такива паметници . Достатъчно герои имаме, за които се сещаме само на някакъв празник и после пак прашасват! Нека всички, които уважават себе си и Родината си, да се замислят какво означава един такъв паметник в центъра на града! Нека да се знае кой на какво се кланя! По време на турското робство сме забравили за нашата просвета , минало и култура. Днес дали ще има дейци, които да ни избавят от нравствената слепота, обхванала всички? Защо да се кланяме на неизвестен чужденец, дошъл и крал в страната ни, а не се покланяме с уважение на прадедите ни, известните повече в чужбина? Нека да си зададем и отговорим на всички тези въпроси!

цитирай
18. nadejdaiskrova - 14. lidislidis - Само в България се бутат паметници и се строят на тяхно място джамии!!
29.06.2011 20:34
Lidis, прочетохте ли текста, който коментираме? И друг въпрос, дали "паметникът на Ленин, който стърчи в центъра на Хелзинки от 1919г.", за който споменавате и за който аз много добре знам е най-могъщия паметник в Хелзинки, така както паметникът на Съветската армия е най-могъщия в столицата на държавата България (по размер, композиция и средоточие) и повтарям, е апотеоз на армията на друга държава, "окупирала" страната ни през 1944 г. (думата "окупация" е цитат от заповедта за нападение на България от маршал Толбухин).
Смятате ли, че като потомствена копривщенка имам склонност "да строя джамии и публични домове"? Вие влезнахте, гласувахте отрицателно, коментирахте - всичко в продължение на броени минути, без да прочетете текста. Простете, но ви липсва възпитание. И моля, оттук нататък четящите българи или поданици на чужди държави, да се обръщат към мен в единствено число като към личност. Аз не съм множествено създание. Все още! Навремето така се говореше - "ние, нашето бъдеще, нашата обща позиция, нашето колективно щастие". Понеже подхващате тема за "публични домове" - "че ще ги строим НИЕ" - вие, предполагам изповядвате колективна любов?
цитирай
19. borjanmljakov - Какво пише горе-долу в постинга?
29.06.2011 20:35
Просто не разполагам с достатъчнов време за да го прочета целия.
цитирай
20. nadejdaiskrova - 19. borjanmljakov - Какво пише горе-долу в постинга?
29.06.2011 20:39
"Вече две десетилетия нашето гражданско общество не може да отсъди нормално ли е най-могъщият паметник в столицата на държавата България (по размер, композиция и средоточие) да е апотеоз на армията на друга държава, "окупирала" страната ни през 1944 г. (думата "окупация" е цитат от заповедта за нападение на България от маршал Толбухин)."

Това пише. Обучаваме се взаимно с някои от тук четящите, какво означава думичката "ОКУПАЦИЯ", която маршал Толбухин храбро употребява..:) И каква е националната НИ принадлежност.
цитирай
21. nadejdaiskrova - 16. hristo27 - Всичко ни е идеално в БГ - страхотна ...
29.06.2011 20:52
hristo27 написа:
Всичко ни е идеално в БГ - страхотна икономика, процъфтяваща външна търговия, повече от демократична социална политика,перфектни здравеопазване и образование... Всичко, ама всичко "ни е наред"!
Само дето един паметник ни пречи, без значение дали е на съветските, американските или виетнамските освободители... И сега, а сме го махнали тоя граниторед, а сме цъфнали и вързали.

Здравей, Христо! Не, на мен "не ми пречи". Напротив, сантиментална съм към зоологическата градина, която изчезна оттам... В рода си, повтарям, имам хора, жертвали живота си за тези идеали. Историята е противоречива. Истинските неща не са чернобели, а противоречиви. Но нека разсъждаваме не като дъщери и синове, а като майки и бащи, дай ни Боже, като баби и дядовци на поколения българи. Редно ли е, според теб, да бъдем интернационалисти, преди да бъдем патриоти? Мислиш ли, че ако най-могъщият паметник в родината ми беше на американската армия, аз щях да мълча!? Нямаше. Тук щяхте да четете позицията ми "против!". Ако си ме чел, ще разбереш. Вандализъм е да се руши паметник! Ще се демонтира и премести и пак ще може да се слагат венци и цветя, да се ходи там. Но в центъра на столицата на една държава трябва да има паметник на нейните царе, на нейните герои, на българските велики мъже и воини, на Ботев и Левски, на Кубрат и Крум, на Аспарух и Черноризец Храбър, ... Ботев "се обръщал в гроба" пишат тук, (и аз мога в множествено число, ще избегна епитети от рода на "някои псевдопатриоти се размахват") а Левски??? Къде е монументалната фигура на дякон Игнатий обесен в този град? "Твой един син Българийо!", който е висял на робското, на предателското бесило "със страшна сила"!? Аз знам, къде е - обесен и предаден отново - всеки миг, всеки дъх, който поемаме е предателство към идеалите на Чистата и Свята Република България. Затова ще има това, в което ме упреква Lidis - "джамии". И "публични домове". И партии на етническа основа в българския парламент от XXI век... И атакисти, и "псевдопатриоти". Няма ли национално достойнство, няма ли национална памет, и нас ни няма. Това е. Прости, вълнението ми.
цитирай
22. borjanmljakov - Заради глупаци като тоя христо27 сме на това дередже.
29.06.2011 20:57
.
цитирай
23. nadejdaiskrova - 22. borjanmljakov - Заради глупаци като тоя христо27 сме на това дередже.
29.06.2011 21:04
А, недей така. Христо ми е приятел. Аз си уважавам виртуалните приятелчета. Ето, драго ми бе, че ми гостуваш. Но не ми е приятно да обиждаш Христо. Хубаво е, че имаме различни позиции. Уважавам чуждото мнение, но мога да не се съглася с него. Пререагирам, когато ме обиждат. Когато някак не са прочели и ей така ми говорят в множествено число. А аз имам тежка фамилна история. Големи копривщенски родове, от хора, от мъже, които са жертвали живота си, фамилиите си за идеали и не с лека ръка. А докрай. И знам, какво казвам и защо го казвам. Ако някой мисли другояче - да обори историческите факти горе. Или ще си говорим за метафората "старопрестолна".:)
цитирай
24. анонимен - Поредната седесароидиотка. Нямат ...
29.06.2011 21:08
Поредната седесароидиотка. Нямат унищожаване тия инсекти.
цитирай
25. анонимен - Прибави и една тлъста псувня към ...
29.06.2011 21:09
Прибави и една тлъста псувня към предния коментар и се омитай навреме.
цитирай
26. nadejdaiskrova - 25. kushel - Прибави и една тлъста псувня към ...
29.06.2011 21:14
kushel написа:
Прибави и една тлъста псувня към предния коментар и се омитай навреме.

Прибързвате.:) Не съм от СДС. И не мога да псувам.:))) Нали знаете - това се учи в къщи. Но мога да ви осъдя като чужда гражданка. А мога и като българска - за обида. Не се шегувам. И не ми говорете на "ти".:) Не ви познавам.
цитирай
27. nadejdaiskrova - 24. kushel - Поредната седесароидиотка. Нямат ...
29.06.2011 21:18
kushel написа:
Поредната седесароидиотка. Нямат унищожаване тия инсекти.

Всъщност ще видим, кой "ще се омете навреме". Вие заплашвате ли ме? В ролята на какъв, г-н Kushel? Потребител на този блог съм аз. Имате хубаво и звучно френско име. Вероятно чувствате неудобство да се представите с българското. Но не чувствате неудобство да наричате една сънародничка и съблогерка - "идиотка"? Имате подчертано лошо възпитание. Но не ви помага да бъдете убедителен. Лошото възпитание не е аргумент в тази дискусия.:)
цитирай
28. анонимен - Давам ти полезен съвет. Достатъчно ...
29.06.2011 21:23
Давам ти полезен съвет. Достатъчно откачалници има тука за да ги умножаваш с твоя нелеп постинтг. Не разбрахте ли, че тая няма да я бъде. Само 1.7% сте глупаците, които искате да събаряте паметника. Прибави си още една благословия, особено ако си чужденка или вече се изживяваш като такава.
цитирай
29. nadejdaiskrova - 29. kushel - Давам ти полезен съвет. Достатъчно ...
29.06.2011 21:27
kushel написа:
Давам ти полезен съвет. Достатъчно откачалници има тука за да ги умножаваш с твоя нелеп постинтг. Не разбрахте ли, че тая няма да я бъде. Само 1.7% сте глупаците, които искате да събаряте паметника. Прибави си още една благословия, особено ако си чужденка или вече се изживяваш като такава.

Е, г-н Кушел, нека вашите аргументи в защита - НЕ на демонтирането и преместването на паметника - говорят сами. Аз не "се изживявам". Аз съм българка и това име тук е българско. А ти имаш ли кураж да напишеш името на баща си тук? Предполагам, не.
цитирай
30. анонимен - Вазпитанието ми е перфектно, що се ...
29.06.2011 21:28
Вазпитанието ми е перфектно, що се касае до хора, но съборячите на паметници са хиени и отношението ми към тях е съответстващо. Така че, получаваш точно каквото заслужаваш. Не се лигавя със седесари.
цитирай
31. анонимен - Аз съм боец, а не паркетен лъв. Не съм ...
29.06.2011 21:31
Аз съм боец, а не паркетен лъв. Не съм тук за запознанства, а да мачкам мизерниците.
цитирай
32. nadejdaiskrova - 31. kushel - Вазпитанието ми е перфектно, що се ...
29.06.2011 21:33
kushel написа:
Вазпитанието ми е перфектно, що се касае до хора, но съборячите на паметници са хиени и отношението ми към тях е съответстващо. Така че, получаваш точно каквото заслужаваш. Не се лигавя със седесари.

:) Възпитанието ти е "перфектното възпитание" на хората с позицията вместо паметник на Левски и Ботев, в сърцето на България, в столицата й да се извисява паметник на чужда армия. Но не ти стига кураж и възпитание да си кажеш името. Куражът ти стига да провокираш и да ругаеш съблогери. Как се казваш Kushel, на кого си кръстен?:)
цитирай
33. анонимен - Мисля, че се разбрахме.
29.06.2011 21:33
Мисля, че се разбрахме.
цитирай
34. анонимен - Под командватето на Червената а...
29.06.2011 21:39
Под командватето на Червената армия се биха 300 000 български войници и офицери и дадоха своя принос, за унищожението на фашизма. !8 000 от тях платиха с живота си. Преди това любимите ви фашисти, убиха над 6000 български партизани и ятаци и разнасяха набити на кол глави. Не ме ядосвай, че ако започна, ще се видиш в чудо. Много сини мухи съм смачкал.
цитирай
35. nadejdaiskrova - 34. kushel - Мисля, че се разбрахме.
29.06.2011 21:42
kushel написа:
Мисля, че се разбрахме.

Напълно!
1. Не си паркетен лъв, затова се криеш и не си казваш името, когато говорим за съдбините на Отечеството си.
2. Аргументите ти "против" демонтирането и преместването на паметника на Съветската армия са:
а) "Поредната седесароидиотка. Нямат унищожаване тия инсекти."
б) "Прибави и една тлъста псувня към предния коментар и се омитай навреме."
в)"Достатъчно откачалници има тука за да ги умножаваш с твоя нелеп постинтг."
г) "Прибави си още една благословия, особено ако си чужденка или вече се изживяваш като такава."
д)"тук съм да мачкам мизерниците."
е) "Дъртофелницо, пий стрихнин и си сложи край на склерозата. Хиена."
ж) "Една дърта седесарка, която уж изчезна, но явно пак се е довлякла."
з)"Макар че, подозирам, кой се крие под тоя ник"
и) "Не ме ядосвай, че ако започна, ще се видиш в чудо. Много сини мухи съм смачкал."

Срещу историческите факти, които представям в материала си, вие, г-н Kushel изложихте изчерпателни аргументи. Как няма да се разберем. Имах си аз!
цитирай
36. babaelenica - Здравейте:)
29.06.2011 21:50
За малко да пропусна тази стойностна статия.
Наде, поздравявам те за гражданската ти позиция.
Първоначално бях привърженик на идеята паметникът да се опакова в сграда, която да бъде музей на тоталитаризма, защото видях един не лош проект.
По-късно обаче промених становището си.
Аз съм за тоталното премахване на паметника, защото си мисля, че е грехота да се харчат толкова много пари за демонтирането и повторното му монтиране където и да било, при положение, че има толкова неотложни нужди в държавата.
Учудвам се, че все още се намират мислещи хора, които искат той да остане на мястото си.
Вече съм наясно, че фразата "промити мозъци", не е фрагмент от фантастичен роман.
:)))
цитирай
37. mileidi46 - Ne,otkroveno kazano ne znaex,4e ti si onazi Nadejda,
29.06.2011 21:52
i sum mnogo iznenadana,za6toto onezi mul4aniq,koito me karaxa da se raznejvam..tuk qvno sa izbili v agresiq i me nakaraxa da iztrupna!!!
Ne e v moi stil da obijdam kogoto i da bilo,i moite epiteti sa otpraveni kum onezi,koito razlaivat ku4etata ,onezi psevdopatrioti,koito dvadeset i edna ve4e godini vodqt tozi beden narod kum gibel!!Neznam za6to ti se naxvurlq6,az nikude ne se obru6tam kum avtora,koito i da e toi,a kum onezi,koito to4no v tozi moment ,,dekoriraxa " pametnika s magi4eska pru4ka za nqkolko 4asa..i sega ocnovnata zada4a na tozi narod e da xvurli okusanite si lev4eta da go,,demontirat"! Za6to to4no sega se zaigraxa ,,zagrijixa"za,,nazionalnoto,, ni dostoinstvo..i za 4ie dostoinstvo to4no govorim??!!
Dosta lovko si se pluznala po moq komentar!! Ne sum se i opitala i ne bix si go pozvolila da opredelqm tvoq,,psevdopatriotizum",za6toto ne te poznavam,ne znam za6to raboti6 i za kogo,,kato izgnanik" v svoqta Rodina..sled kato si kanadska grajdanka!! kato 4eta oba4e s kakva uverenost ubejdava6 tuk,4e pametnika,6te bude demontiran,ako trqbva s oxrana..malko se ozada4avam,otkude si sigurna?!? I v tozi red na misli...nqkoi popita li tozi narod,iska ili ne iska...da bude premesten tozi pametnik?KOI RE6AVA??BEZ DA SE DOPITA DO NARODA??
i si idvam na dumata?!:-Kakvo 6te promeni tozi akt v jalkoto su6testvuvane na zagiva6tiqt narod??Otvli4ane na vnimanieto dokato mastitite politizi pak se pregrupirat???6te im povdigne gladuva6toto samo4ustvie? Ima li zna4enie kude 6te go pripikavat vnuzite ni??Ako taka produljavame..6te pripikvat i na6ite ...
Tova e moeto mnenie.
i nakraq samo 6te kaja,4e ako tova ne be6e ti..nqma6e da si napravq truda da otgovarqm!
цитирай
38. lidislidis - Oтносно "колективната любов" в пълен смисъл на думата
29.06.2011 21:55
Финландия е една от малкото страни в света където проституцията,просията, рушветът са забранени със закон отдавна.Хората се отвръщават от тези неща и ги няма. Що се отнася за груповата любов ,като шведска тройка и тя е само понятие. Поздрави !
И пак повтарям не бива да се бута нищо! Като бутнахте мавзолея,не стана по-ДОБРЕ!
Поколения с свързани със символите на паметниците, не бутайте символите в живота на бащите и дедите ни българи ,за да улеснявате претопяването на българите и изопачване на историята...Да си седи паметника,н никого не пречи, както не е пречил до сега.
цитирай
39. анонимен - Дъртофелницо, пий стрихнин и си ...
29.06.2011 22:00
Дъртофелницо, пий стрихнин и си сложи край на склерозата. Хиена. Макар че, подозирам, кой се крие под тоя ник. Една дърта седесарка, която уж изчезна, но явно пак се е довлякла.
цитирай
40. анонимен - Боже, и тук са полазили тъпаците!
29.06.2011 22:16
Те не оценяват художествените достойнства на текста, а джавкат по заявената гражданска позиция.
Някои пък к не проумяват, че е унизително за нацията да стърчи в центъра на столицата едно чудовище.
Ужасното е, че съветниците от ГЕРБ не са подкрепили искането за демонтиране на паметника - харесваше ми ГЕРБ, но сега просто ги презирам.
Есето е отлично.
цитирай
41. nadejdaiskrova - Изтрий 32. kushel - Аз съм боец, а не паркетен лъв. Не съм ...
29.06.2011 22:26
kushel написа:
Аз съм боец, а не паркетен лъв. Не съм тук за запознанства, а да мачкам мизерниците.

Тук си да "мачкаш"?! Интересна гражданска позиция на съблогера Kushel, който си крие бащиното име.
цитирай
42. анонимен - Вече за хиляден път Кушел демонстрира как комунистическата идеология превръща хората в
29.06.2011 22:26
кретеноидни създания. Аз недоумявам как може толкова много простотия да се събира на такова малко място като мозъка му.
Лидис пък е смешна с тия сравнения - каква е разликата между джамията и тая гадост, замърсила София?
Еднакво гадни са.
цитирай
43. nadejdaiskrova - 35. kushel - Под командватето на Червената а...
29.06.2011 22:27
kushel написа:
Под командватето на Червената армия се биха 300 000 български войници и офицери и дадоха своя принос, за унищожението на фашизма. !8 000 от тях платиха с живота си. Преди това любимите ви фашисти, убиха над 6000 български партизани и ятаци и разнасяха набити на кол глави. Не ме ядосвай, че ако започна, ще се видиш в чудо. Много сини мухи съм смачкал.


"Този паметник, издигнат по време на престъпния комунистически режим (обявен за престъпен от Народното събрание ДВ, 5. 05. 2000 г.), символизира една агресия срещу България, извършена на 5. 09. 1944 г., вследствие на която беше свалено законното правителство на Константин Муравиев, чийто кабинет беше започнал преговори със съюзниците за излизане от войната и обявил война на Хитлерова Германия. Тези хора бяха против нацизма по времето, когато Съветският съюз беше съюзник на Хитлер (пакта "Молотов - Рибентроп). Сталин и Хитлер разделиха Полша и Сталин тласна Хитлер в агресията му на Запад. Българската армия има принос в победата над хитлеризма - бяха дадени над 36 000 жертви на фронта срещу нацистите, но Съветският съюз не пожела да признае България за съвоюваща държава. Ако трябва да се изгражда мемориал за победата над хитлеризма, той трябва да включва ролята на САЩ, Великобритания, а също и на Българската армия. След навлизането на Съветската армия в България за 45 години тя не беше независима страна, а част от Съветския блок."

ps NB!!! --> Пак говориш за "мачкане на сини мухи". За трети път - НЕ ЧЛЕНУВАМ В ПАРТИИ . Разговаряш с човек, който стои зад името си - излез с името си, гражданино Кushel!
цитирай
44. 4aiotgluhar4e - Аз прочетох внимателно статията ...
29.06.2011 22:43
Аз прочетох внимателно статията три пъти. И, Надя, три пъти мога да се подпиша под всяка дума чак до последната запетайка.
Прочетох и коментарите. Показателни са. Много! За сетен път се убеждавам колко мъдрост е имало в постъпката на Моисей, който водил народа си през пустинята толкова дълго, че да умре и последният, който помни робството. А ние трябва да чакаме да си отидат тези, които не знаят какво е национално достойнство и още по-лошо, борят се срещу остатъците му.

цитирай
45. nadejdaiskrova - ps NB! Излез с името си, гражданино Кushel!
29.06.2011 22:49
"Преди това любимите ви фашисти, убиха над 6000 български партизани и ятаци и разнасяха набити на кол глави. Не ме ядосвай, че ако започна, ще се видиш в чудо. Много сини мухи съм смачкал."

Отвори си рецепторите!
Дядо ми - един от най-едрите земеделски собтвеници в Средногорието, по свой каприз, защото е бил личен приятел с Кискина (чувал ли си за Кискиновата чета? Чуй! Копривщица е първият град, в който слизат партизаните.) - ги е спасявал от глад. Хранел ги е, защото са пиели заедно с Кискина, ясно ли ти е, г-не Куш, както мацките на блога "се лигавят" с теб. Дядо ми е пребиван до смърт, за да издаде Кискиновата чета. Ясно ли ти е? Не, не ти е. Ти не си знаеш името и всичко би изпял. Дава си цялата земя, ВСИЧКО! Добитък - всичко! Когато в Копривщица е имало глад, моят дядо е отварял хамбарите и ги е нахранвал. Остава без стотинка. Брат му става "активен борец", без ден да е правил каквото и да е. Дядо откачва пушката и казва: "Вън от двора ми!", когато дошли да "го пишат активен борец". Много суров и горд мъж. Партия, не партия - треперят им мартинките. Ясно ли ти е? Така се пише история. Забранява им да го включват в книга - "ще ви намеря и ще ви убия." Забранява им да го пишат "активен борец" - "ще стрелям!". Живееше достолепно в една от най-старите къщи в града, купена от прадядо ми по майчина линия с думите: "И така мога да храня децата си." "Хранеше ги" с една земеделска пенсия. Ти, хрантутнико, държал ли си сърп? Майка ми е вършила кърска работа от 5 годишна. Толкоз за хора без име. Родовете ми са огромни. Марш от блога ми, безроднико!Човек без име. И не припарвай с лигавите си думи, с непочтените си обръщения и обиди, прочети, с кого разговаряш! В спора се ражда истината, ти не знаеш, какво е истина! Вън от виртуалния ми дом. Днес е именният ден на ятака на Кискиновата чета - моят дядо, който умря изправен.
цитирай
46. lidislidis - Смятам, че нанасяш умишлени обиди на потребители в чужд блог!
29.06.2011 22:53
poligor написа:
кретеноидни създания. Аз недоумявам как може толкова много простотия да се събира на такова малко място като мозъка му.
Лидис пък е смешна с тия сравнения - каква е разликата между джамията и тая гадост, замърсила София?
Еднакво гадни са.


Както винаги с груби просташки определения обиждаш далите мнение в чужд блог, без да се касае коментарът ти за статията.
Авторът на статията, ако държи на себе си и на цивилизования диалог в блога си, би трябвало да те изтрие от блогерска етика спрямо далите коментари . Някога с БАН се наказваше и авторът на блога , ако предоставя терен за обиди межди съблогери, некасаещи статията.
цитирай
47. nadejdaiskrova - Защо дядо ми осъди комунизма?
29.06.2011 23:01
Защото имаше интуицията на балканджията. Помня го на кон, изправен, така си и отиде. Един от най-имотните мъже на Средногорието, без имот, но с достойнство, с високо чело. Затова аз не си крия името, като други. Цитирам:

"40. kushel - Дъртофелницо, пий стрихнин и си ...
22:00 Дъртофелницо, пий стрихнин и си сложи край на склерозата. Хиена. Макар че, подозирам, кой се крие под тоя ник. Една дърта седесарка, която уж изчезна, но явно пак се е довлякла."

Изтрий
цитирай
48. nadejdaiskrova - А защо аз, неговата потомка, му повярвах?
29.06.2011 23:17
Защото
1. По приблизителни сведения имената на пряко пострадалите от комунистическото насилие в нашата страна са над 250 000 души.
2. Защото не мога да приема всички форми на диктатура и насилие.
3. Защото отказвам да приема гражданските права на когото и да било тук и сега да бъдат узурпирани от малки групи, прилагащи авторитарни и тоталитарни практики.
4. Защото държа на равнопоставеност на правата на индивида с правата на общността.
5. Защото не приемам насилието на една група хора над други.
6. Защото правя разлика между добро и зло.
7. Защото осъждам морално всички видове идеолигии водещи до насилие като нацизма, фашизма, антисемитизма, ксенофобията и др.
8. Защото не приемам комунизма да се представя като романтична алтернатива на демокрацията след като се запознах подробно с престъпленията на комунистическия режим у нас.
Имало ли е други престъпления? - Да, имало е. Историческата истина трябва да се знае. Историята трябва да се помни. На това са способни единствено хора с чувство за лично и национално достойнство, които познават историята си. А не я изопачават емоционално и разменят исторически факти с мимикрията на късата си памет. Ние имаме национално достойнство, българска армия, българско опълчение, българска войска и българска държавност и неин паметник ще се възвисява в центъра на столицата ни. Това е моята позиция.


цитирай
49. nadejdaiskrova - 17. bven - Поздравления, Наде!
29.06.2011 23:38
bven написа:
Всеки има право на мнение и ти изказа твоето по много истински начин! Аз също смятам, че няма място за такива паметници . Достатъчно герои имаме, за които се сещаме само на някакъв празник и после пак прашасват! Нека всички, които уважават себе си и Родината си, да се замислят какво означава един такъв паметник в центъра на града! Нека да се знае кой на какво се кланя! По време на турското робство сме забравили за нашата просвета , минало и култура. Днес дали ще има дейци, които да ни избавят от нравствената слепота, обхванала всички? Защо да се кланяме на неизвестен чужденец, дошъл и крал в страната ни, а не се покланяме с уважение на прадедите ни, известните повече в чужбина? Нека да си зададем и отговорим на всички тези въпроси!


Благодаря ти, Мими. Неловко ми е някак от всички ви. Споделих това, което мисля. Изложих факти, изказах позиция. Може да греша, но това е моето мнение. Очаквах - в спора да се роди истината. Това е тежък, сериозен въпрос. Засяга нас, децата ни. Какво ще им завещаем - инфантилизъм? Така ми липсва културата на общуване в подобна дискусия. Моето категорично мнение е паметникът да се демонтира и пренесе в парк за паметници. А на негово място да има паметник на Левски, на Ботев, на прабългарски ханове, на наши национални герои и символи. Това не значи, че аз не разбирам хората, които ще отидат и ще оставят цвете и пред този паметник. Да, разбира се! Аз съм християнка, но уважавам всяка религия, стига да е добротворна. Ако сме след век, тази дискусия ще е смешна. Но сега не сме дорасли. Сега ни е нужно да повярваме в силите си. В онази чиста и свята България. Трябва... Не можем да бъдем интернационалисти преди да бъдем българи. Благодаря ти.
цитирай
50. анонимен - Лидис, пак глупости пишеш. Значи не псувните на Кушел са обида, а моето мнение ?
29.06.2011 23:46
lidislidis написа:
poligor написа:
кретеноидни създания. Аз недоумявам как може толкова много простотия да се събира на такова малко място като мозъка му.
Лидис пък е смешна с тия сравнения - каква е разликата между джамията и тая гадост, замърсила София?
Еднакво гадни са.


Както винаги с груби просташки определения обиждаш далите мнение в чужд блог, без да се касае коментарът ти за статията.
Авторът на статията, ако държи на себе си и на цивилизования диалог в блога си, би трябвало да те изтрие от блогерска етика спрямо далите коментари . Някога с БАН се наказваше и авторът на блога , ако предоставя терен за обиди межди съблогери, некасаещи статията.


Смятам, че защитата ти на това унизително чудовище е смешна, нищо обидно няма в това.

цитирай
51. nadejdaiskrova - 37. babaelenica - Здравейте:)
29.06.2011 23:51
babaelenica написа:
За малко да пропусна тази стойностна статия.
Наде, поздравявам те за гражданската ти позиция.
Първоначално бях привърженик на идеята паметникът да се опакова в сграда, която да бъде музей на тоталитаризма, защото видях един не лош проект.
По-късно обаче промених становището си.
Аз съм за тоталното премахване на паметника, защото си мисля, че е грехота да се харчат толкова много пари за демонтирането и повторното му монтиране където и да било, при положение, че има толкова неотложни нужди в държавата.
Учудвам се, че все още се намират мислещи хора, които искат той да остане на мястото си.
Вече съм наясно, че фразата "промити мозъци", не е фрагмент от фантастичен роман.
:)))

Здравей, Еленче!:)
Не, в никакъв случай не би трябвало да го рушат! Това ще е чист ванадализъм и аз категорично не мога да го приема. Едни от най-големите ни скулптори са работили там. И не само затова разбира се. Всички, които го обичат, ще го виждат и ще носят цветя. Но не в центъра на София. "Демонтиране" за това се говори. Дори не чух новините. Това ще е скъп проект, но си заслужава. Ето в моя блог е един друг "паметник" - на реакции, на "осъзнатост" към история и НАЦИОНАЛНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ. Тъжен паметник... Жалко. Толкова можем. Когато се роди моят внук и го разхождам в този стар град, в центъра му, ще му показвам фигурите на българските велики мъже и владетели. Знам това. Хубава вечер, Ели!
цитирай
52. nadejdaiskrova - 38. mileidi46 - Ne,otkroveno kazano ne znaex,4e ti si onazi Nadejda,
30.06.2011 00:03
mileidi46 написа:
i sum mnogo iznenadana,za6toto onezi mul4aniq,koito me karaxa da se raznejvam..tuk qvno sa izbili v agresiq i me nakaraxa da iztrupna!!!
Ne e v moi stil da obijdam kogoto i da bilo,i moite epiteti sa otpraveni kum onezi,koito razlaivat ku4etata ,onezi psevdopatrioti,koito dvadeset i edna ve4e godini vodqt tozi beden narod kum gibel!!Neznam za6to ti se naxvurlq6,az nikude ne se obru6tam kum avtora,koito i da e toi,a kum onezi,koito to4no v tozi moment ,,dekoriraxa " pametnika s magi4eska pru4ka za nqkolko 4asa..i sega ocnovnata zada4a na tozi narod e da xvurli okusanite si lev4eta da go,,demontirat"! Za6to to4no sega se zaigraxa ,,zagrijixa"za,,nazionalnoto,, ni dostoinstvo..i za 4ie dostoinstvo to4no govorim??!!
Dosta lovko si se pluznala po moq komentar!! Ne sum se i opitala i ne bix si go pozvolila da opredelqm tvoq,,psevdopatriotizum",za6toto ne te poznavam,ne znam za6to raboti6 i za kogo,,kato izgnanik" v svoqta Rodina..sled kato si kanadska grajdanka!! kato 4eta oba4e s kakva uverenost ubejdava6 tuk,4e pametnika,6te bude demontiran,ako trqbva s oxrana..malko se ozada4avam,otkude si sigurna?!? I v tozi red na misli...nqkoi popita li tozi narod,iska ili ne iska...da bude premesten tozi pametnik?KOI RE6AVA??BEZ DA SE DOPITA DO NARODA??
i si idvam na dumata?!:-Kakvo 6te promeni tozi akt v jalkoto su6testvuvane na zagiva6tiqt narod??Otvli4ane na vnimanieto dokato mastitite politizi pak se pregrupirat???6te im povdigne gladuva6toto samo4ustvie? Ima li zna4enie kude 6te go pripikavat vnuzite ni??Ako taka produljavame..6te pripikvat i na6ite ...
Tova e moeto mnenie.
i nakraq samo 6te kaja,4e ako tova ne be6e ti..nqma6e da si napravq truda da otgovarqm!

Милейди, ти наричаш позицията ми в тази статия "агресия". Благодаря! Така успя да я обориш. А защо идваш в блога ми и "никъде не се обръщаш към автора, а към онези, които...". Това е жалкото у нас, разбираш ли? Обърни се към мен.
цитирай
53. nadejdaiskrova - 38. mileidi46 - Ne,otkroveno kazano ne znaex,4e ti si onazi Nadejda,
30.06.2011 00:15
ps Ти се обръщаш към "онези, които декорираха паметника", но аз не подкрепям този акт, защо се обръщаш към тях? Ти се обръщаш в коментара си към "безродниците, които разлайват кучета", но аз пиша за родолюбието, за това, как да го възпитаваме в децата си. Излиза, че не си запозната с текста. Да, ти се обърна към мен в множествено число, с общи популистки изречения нямащи общо с този текст: "Kato ste tolkova milee6ti za istoriqta na toz narod..demontiraite i parlamenta i go slojete u zooparka!!!" На твое място би ми било конфузно да продължавам, наистина. Насила никого не карам да чете.
цитирай
54. nadejdaiskrova - 41. poligor - Боже, и тук са полазили тъпаците!
30.06.2011 00:19
poligor написа:
Те не оценяват художествените достойнства на текста, а джавкат по заявената гражданска позиция.
Някои пък к не проумяват, че е унизително за нацията да стърчи в центъра на столицата едно чудовище.
Ужасното е, че съветниците от ГЕРБ не са подкрепили искането за демонтиране на паметника - харесваше ми ГЕРБ, но сега просто ги презирам.
Есето е отлично.

Благодаря ти. Не мога да презирам никого. За да спечели презрението ми, човек доста трябва да се потруди. Поздрав!
цитирай
55. nadejdaiskrova - poligor - Вече за хиляден път Кушел демонстрира как комунистическата идеология превръща хората в
30.06.2011 00:22
poligor написа:
кретеноидни създания. Аз недоумявам как може толкова много простотия да се събира на такова малко място като мозъка му.
Лидис пък е смешна с тия сравнения - каква е разликата между джамията и тая гадост, замърсила София?
Еднакво гадни са.

Poligor, каквото и да е, не значи, ако някой е груб, другият да се мие с кал и да е дважди по-груб. Тяхното просто е липса на морал и на възпитание. И слаби нерви. Които за съжаление, и аз проявих. Оттук нататък в този блог няма да се публикуват грубизми. Поздрави!
цитирай
56. nadejdaiskrova - Изтрий 39. lidislidis - Oтносно "колективната любов" в пълен смисъл на думата
30.06.2011 00:30
lidislidis написа:
Финландия е една от малкото страни в света където проституцията,просията, рушветът са забранени със закон отдавна.Хората се отвръщават от тези неща и ги няма. Що се отнася за груповата любов ,като шведска тройка и тя е само понятие. Поздрави !
И пак повтарям не бива да се бута нищо! Като бутнахте мавзолея,не стана по-ДОБРЕ!
Поколения с свързани със символите на паметниците, не бутайте символите в живота на бащите и дедите ни българи ,за да улеснявате претопяването на българите и изопачване на историята...Да си седи паметника,н никого не пречи, както не е пречил до сега.

Lidis, вие прочетохте ли тази статия? Очевидно - не. Аз не говоря за "бутане", а за "демонтиране" и "преместване" на този паметник! Засрамете се. Защо влизате тук, като не четете, за какво става дума?! Това е липса на възпитание и уважение. Просто се учудвам. Значи "да си седи паметника" на чуждата армия окупатор, (сам маршал Толбухин го нарича "окупация" в заповедта си за нападение на страната ни) защото, ако не седи, щял "да улесни претопяването на българите", според вас!? Без коментар. Ето ги вашите думи, на които реагирах образно, за да не бъда груба.:
"Ами бутайте и стройте джамии с тонколони и килимчета или публичен дом постройте на мястото му! Сами унищожавате историята си!" - Това е реакцията ви на моя "поръчков" текст. Срамота.
цитирай
57. nadejdaiskrova - 46. 4aiotgluhar4e - Аз прочетох внимателно статията ...
30.06.2011 00:47
4aiotgluhar4e написа:
Аз прочетох внимателно статията три пъти. И, Надя, три пъти мога да се подпиша под всяка дума чак до последната запетайка.
Прочетох и коментарите. Показателни са. Много! За сетен път се убеждавам колко мъдрост е имало в постъпката на Моисей, който водил народа си през пустинята толкова дълго, че да умре и последният, който помни робството. А ние трябва да чакаме да си отидат тези, които не знаят какво е национално достойнство и още по-лошо, борят се срещу остатъците му.


Благодаря ти, Чайче. Да, национално достойнство. Липсва ни. А колко ни е нужно да продължим. Поздрави!
цитирай
58. nadejdaiskrova - 17. bven - Поздравления, Наде!
30.06.2011 00:50
bven написа:
Всеки има право на мнение и ти изказа твоето по много истински начин! Аз също смятам, че няма място за такива паметници . Достатъчно герои имаме, за които се сещаме само на някакъв празник и после пак прашасват! Нека всички, които уважават себе си и Родината си, да се замислят какво означава един такъв паметник в центъра на града! Нека да се знае кой на какво се кланя! По време на турското робство сме забравили за нашата просвета , минало и култура. Днес дали ще има дейци, които да ни избавят от нравствената слепота, обхванала всички? Защо да се кланяме на неизвестен чужденец, дошъл и крал в страната ни, а не се покланяме с уважение на прадедите ни, известните повече в чужбина? Нека да си зададем и отговорим на всички тези въпроси!


Мими, искам да ти благодаря отново. Не го направих като хората, извини ме. И да цитирам онези, твоите въпроси...
цитирай
59. pontis - Надежда, прекрасно е.
30.06.2011 08:05
Бих се вдъхновил, ако сега ми връзваха червената връзка, т.е. в трети клас. Националното достойнство се нуждае от две основни неща: 1. Нация и 2. Достойнство. А думата дейци е "архаизъм". Защото за да има дейци е необходима някаква човешка дейност. Но е забавно, че ме накара да се гордея виртуално и да си вея червената връзка ...
цитирай
60. pontis - Хайде сега, и Маршал Толбухин го нарекъл "окупация"
30.06.2011 08:47
Щях да се изненадам, ако беше го нарекъл "brunch". Но не виждам нищо лошо да бъде издигнат паметник на шведската тройка. Не че и той няма да е закъснял, но поне ще може да гледаме нещо твърдо.
цитирай
61. hristo27 - . Като не можеш ВЕЧЕ да влизаш в блога ...
30.06.2011 09:22
borjanmljakov написа:
.


Като не можеш ВЕЧЕ да влизаш в блога ми, тук ли намери да се изходиш по въпроса?
цитирай
62. анонимен - Наде, рублофилите
30.06.2011 09:32
- тези професионилни платени русофили - не са мръднали в позицията си. Сега ще подотвя материал за вчерашната дисуксия, но изисква много време, тъй като бе повече от 5 часа. )))
цитирай
63. анонимен - Здравейте! Поздрави за статията!
30.06.2011 09:48
Ще ми разрешите ли да се заема с Кушелът и тук? Този простак ме дразни с арогантното си поведение.
цитирай
64. анонимен - И как ще смачкаш мизерниците? С глупавите си тъпотии, които никой не ги взима на сериозно?
30.06.2011 09:54
kushel написа:
Аз съм боец, а не паркетен лъв. Не съм тук за запознанства, а да мачкам мизерниците.

Преди време ти предложех да застанеш с парите си срещу доказателства на теза. Не посмя. Изсули се като провинциално комсомолско секретарче от от оперна постановка. Ще мачкаш! Я се разкарай при доматито си и не закачай дамите.
цитирай
65. nadejdaiskrova - pontis - Надежда, прекрасно е.
30.06.2011 10:00
pontis написа:
Бих се вдъхновил, ако сега ми връзваха червената връзка, т.е. в трети клас. Националното достойнство се нуждае от две основни неща: 1. Нация и 2. Достойнство. А думата дейци е "архаизъм". Защото за да има дейци е необходима някаква човешка дейност. Но е забавно, че ме накара да се гордея виртуално и да си вея червената връзка ...

Благодаря ти, Стефане. Мисля, има ли национално достойнство, естествено ще дойде и другото, ще го има, т.е. ще го постигнем - едно по-развито съвременно гражданско общество, в което ще живеем по-добре тук и сега. Не бива да се посяга на идеалите. Когато някой вярва в нещо, това е негово право. Затова съм против рушенето на паметника, против гаврене, вандалщини. Но не мога да приема и той да продължава да бъде апотеоз и символ на държавата България. Той олицетворява част от историята и ще бъде внимателно преместен и съхранен. Това е.
цитирай
66. cinichedonist - аз ще пропусна политическата полемика
30.06.2011 10:02
само ще изкажа мнението, че
инсталацията
в крак с времето
е най-стойностното изражение на съвременната българска култура
поне за последните 10 години.
цитирай
67. nadejdaiskrova - hristo27 - . Като не можеш ВЕЧЕ да влизаш в блога ...
30.06.2011 10:08
hristo27 написа:
borjanmljakov написа:
.


Като не можеш ВЕЧЕ да влизаш в блога ми, тук ли намери да се изходиш по въпроса?

Христо, Здравей! На мен ми е много мъчно да се нагрубяваме. И аз се държах вчера крайно, но като толкова пъти Кушел ме обиди, избухнах. А не бива. Това не говори добре. Защото, за да има вражда, трябва да има двама. Ако само един, ще се почувства неудобно и ще спре. Но тази дискусия е полезна, да се видим отстрани. Ето и аз реагирах твърде пристрастно. Толкова можем. Това, че сме на различни позиции не е лошо. Лошото е, че не може да ги отстояваме на чист и ясен български език, спокойно, а си служим някак преднамерено с обиди. Хубав ден! Смятам и Божан ще се коригира.
цитирай
68. nadejdaiskrova - 60. pontis - Хайде сега, и Маршал Толбухин го нарекъл "окупация"
30.06.2011 10:16
pontis написа:
Щях да се изненадам, ако беше го нарекъл "brunch". Но не виждам нищо лошо да бъде издигнат паметник на шведската тройка. Не че и той няма да е закъснял, но поне ще може да гледаме нещо твърдо.

:) Стефане, това ти е коментар към нашата съблогерка Lidis, предполагам. Ами аз имам малко проблем, че не съм свикнала да ми държат такъв език. Чуя ли "публичен дом да строя" и излизам от строя.:) Наистина, пак повтарям, нека бъдем по-добронамерени един към друг. Утре ще се срещнем и как ще се гледаме в очите след тези обиди.
цитирай
69. nadejdaiskrova - 62. parasol - Наде, рублофилите
30.06.2011 10:19
parasol написа:
- тези професионилни платени русофили - не са мръднали в позицията си. Сега ще подотвя материал за вчерашната дисуксия, но изисква много време, тъй като бе повече от 5 часа. )))

:) Здравей, Слави! Чудих се, къде си вчера, а ти си бил на дискусията. Казах си - Дончето ако имаше блог, щеше да помага.:) Това е важно, че си присъствал и подготвяш материал, аз не успях да отида. С удоволствие ще прочета. Поздрави!
цитирай
70. nadejdaiskrova - 63. katana - Здравейте! Поздрави за статията!
30.06.2011 10:25
katana написа:
Ще ми разрешите ли да се заема с Кушелът и тук? Този простак ме дразни с арогантното си поведение.

Здравей, Katana! Благодаря ти, няма да забравя, какво направи, когато се бореше да осъдят убиеца на Гери, колко време и сили посвети и на сайта. Ще се радвам да се запознаем, макар че със сигурност не си "паркетен лъв". Поздрави!
цитирай
71. nadejdaiskrova - 66. cinichedonist - аз ще пропусна политическата полемика
30.06.2011 10:33
cinichedonist написа:
само ще изкажа мнението, че
инсталацията
в крак с времето
е най-стойностното изражение на съвременната българска култура
поне за последните 10 години.

Здравей, Георги! Радвам се, че си тук. Днес непременно ще отида да я видя. Аз съм против този акт, но в много други страни това се случи - ето Чайчето пише в последния си постинг. Повтарям, аз съм против всяко посегателство над паметниците. Говоря за "демонтиране", за "пренасяне"! И най-много ме обиди факта, че някои просто не бяха прочели не дотам дългия ми текст. Поздрави!:)
цитирай
72. cinichedonist - едва ли ще успееш днес
30.06.2011 10:39
вече я измиха.
цитирай
73. kliomuza - кохортата на Царя Освободител
30.06.2011 10:40
държи на мушка Народното ни събрание - от упор,

а шмайзерите на Съветската армия държат на мушка от упор Университета

едва ли други коментари са нужни. "Свободата" ни е канализирана накъде да върви още при ражданетой .

ще станем свободни когато други велики безименни таланти успеят да демонтират чудовището за една нощ и се приключи с тия мъки :)))))))))))))


аз не че подстрекавам, но ... много ми се ще

Както е казал един велик революционер "Имам мечта..."

Хайде млади таланти - напънете се. Измислете го и ни отървете.

пак ще го кажа -

пред парламента на Австрия стоят най-великите историци на древността и приканват за отговорност пред съда на историята австрийските депутати.
цитирай
74. hristo27 - . Като не можеш ВЕЧЕ да влизаш в блога ...
30.06.2011 11:05
nadejdaiskrova написа:
hristo27 написа:
borjanmljakov написа:
.


Като не можеш ВЕЧЕ да влизаш в блога ми, тук ли намери да се изходиш по въпроса?

Христо, Здравей! На мен ми е много мъчно да се нагрубяваме. И аз се държах вчера крайно, но като толкова пъти Кушел ме обиди, избухнах. А не бива. Това не говори добре. Защото, за да има вражда, трябва да има двама. Ако само един, ще се почувства неудобно и ще спре. Но тази дискусия е полезна, да се видим отстрани. Ето и аз реагирах твърде пристрастно. Толкова можем. Това, че сме на различни позиции не е лошо. Лошото е, че не може да ги отстояваме на чист и ясен български език, спокойно, а си служим някак преднамерено с обиди. Хубав ден! Смятам и Божан ще се коригира.


Съжалявам, че трябваше с едно изречение да цапам блога ти, но тази личност ми е неприятна. Да се коригира за себе си и за останалите, това за мен няма никакво значение.
Хубав ден и за теб!
цитирай
75. nadejdaiskrova - 72. cinichedonist - едва ли ще успееш днес
30.06.2011 11:11
cinichedonist написа:
вече я измиха.

Да. Това е бил символен акт, хепънинг, нищо не е увредено. Не бива да наказват младежите за това! Едно е червената армия (на Сталин) или фашистката (националсоциалистическа армия (на Хитлер), като органи на тоталитарни системи, т.е. като "институции". Друго е съдбата на отделните съветски и немски войници (техните лични, човешки страдания, заблуди, подвизи, отдадености, смърт). Тези хора са били мобилизирани и хвърлени един срещу друг. Там, при отделните войници и офицери (синове, братя, бащи на деца, съпрузи, любими...) нещата са необозримо сложни, невероятно и несъвместимо противоречиви. никой не отрича и обективно прогресивната роля в един момент на съветската армия за разгрома на фашизма. Но за България, тя бе чуждата сила, която наложи у нас ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ. Затова се засегнах, когато някои без да са прочели моя текст, нагрубяват, нападат, вместо да дискутират, вместо взаимно да си помогнем. Като българи, за по-добро бъдеще на децата ни.

"Този паметник, издигнат по време на престъпния комунистически режим (обявен за престъпен от Народното събрание ДВ, 5. 05. 2000 г.), символизира една агресия срещу България, извършена на 5. 09. 1944 г., вследствие на която беше свалено законното правителство на Константин Муравиев, чийто кабинет беше започнал преговори със съюзниците за излизане от войната и обявил война на Хитлерова Германия. Тези хора бяха против нацизма по времето, когато Съветският съюз беше съюзник на Хитлер (пакта "Молотов - Рибентроп). Сталин и Хитлер разделиха Полша и Сталин тласна Хитлер в агресията му на Запад. Българската армия има принос в победата над хитлеризма - бяха дадени над 36 000 жертви на фронта срещу нацистите, но Съветският съюз не пожела да признае България за съвоюваща държава. Ако трябва да се изгражда мемориал за победата над хитлеризма, той трябва да включва ролята на САЩ, Великобритания, а също и на Българската армия. След навлизането на Съветската армия в България за 45 години тя не беше независима страна, а част от Съветския блок."

цитирай
76. nadejdaiskrova - 73. kliomuza - кохортата на Царя Освободител
30.06.2011 11:18
kliomuza написа:
държи на мушка Народното ни събрание - от упор,

а шмайзерите на Съветската армия държат на мушка от упор Университета

едва ли други коментари са нужни. "Свободата" ни е канализирана накъде да върви още при ражданетой .

ще станем свободни когато други велики безименни таланти успеят да демонтират чудовището за една нощ и се приключи с тия мъки :)))))))))))))


аз не че подстрекавам, но ... много ми се ще

Както е казал един велик революционер "Имам мечта..."

Хайде млади таланти - напънете се. Измислете го и ни отървете.

пак ще го кажа -

пред парламента на Австрия стоят най-великите историци на древността и приканват за отговорност пред съда на историята австрийските депутати.


Австрийците са друг народ! Затова, по думите ти, "пред парламента на Австрия стоят най-великите историци на древността и приканват за отговорност пред съда на историята австрийските депутати.", а не паметници на чужда армия. Поздрави!
цитирай
77. pontis - Надежда, много хубаво си говорим.
30.06.2011 11:41
Уточнявам, че шведската тройка не е финландска, въпреки че участието на финландки не е забранено. Като се замисля, обаче, представяш ли си колко дни подред тези със шмайзерите не са правили секс, докато са си развявали шмайзерите в сайта на Трети украински фронт?
цитирай
78. pontis - Надежда, австрийсците наистина са друг народ.
30.06.2011 11:46
Сплотен и задружен. От Аншлуса и нашествието на Съветската армия. Малка подробност. Нямали са Хан Аспарух. Вече 1400 години.
цитирай
79. анонимен - Здрасти, Наде. За Гери не бях сам.Имах приятели и съмишленици
30.06.2011 12:22
nadejdaiskrova написа:
katana написа:
Ще ми разрешите ли да се заема с Кушелът и тук? Този простак ме дразни с арогантното си поведение.

Здравей, Katana! Благодаря ти, няма да забравя, какво направи, когато се бореше да осъдят убиеца на Гери, колко време и сили посвети и на сайта. Ще се радвам да се запознаем, макар че със сигурност не си "паркетен лъв". Поздрави!

:-)))))))))))) Паркетен лъв ли? Мога спокойно да се обзаложа, че Кушлето не знае какво значи тази фраза. Но и такъв лъв за съм, пак ще изхрускам представителя на здравите народни сили. Нещо много се изживява като "Единствено правия". Ама дори и не е забавен.
Ще се запознаем, задължително.
цитирай
80. nadejdaiskrova - 77. pontis - Надежда, много хубаво си говорим.
30.06.2011 13:56
pontis написа:
Уточнявам, че шведската тройка не е финландска, въпреки че участието на финландки не е забранено. Като се замисля, обаче, представяш ли си колко дни подред тези със шмайзерите не са правили секс, докато са си развявали шмайзерите в сайта на Трети украински фронт?

Това за двойките и тройките не ми е специалност. Съблогерката Lidislidis подхвана тук тази тема и коментира непрочела есето ми, за "публични домове" - обърни се към нея. Моят текст засяга друго. Националната принадлежност. Националната самоосъзнатост и достойнство на българина тук и сега. Стремежът ми е не само да си говорим, а и да вникнем в това, за което говорим. Както всички човешки проблеми и този за демонтирането и преместването на паметника на Съветската армия от центъра на столицата ни е противоречив. Едва ли има една единствена оценка, която да е "абсолютната истина" (такава "истина" не съществува). Колкото до падналите в тази война, както някога моят съгражданин, за когото споменавам в текста горе - подпоручик Димчо Дебелянов написа,"Мъртвият не ни е враг":

"Един убит

Той не ни е вече враг -
живите от враговете
бурна ги вълна помете
нейде към отсрещний бряг.

Ето, в хлътналия слог
легнал е спокойно бледен
с примирена скръб загледан
в свода ясен и дълбок.

И по сивата земя,
топлена от ласки южни,
трепкат плахи и ненужни
с кръв напръскани писма.

Кой е той и де е бил?
Чий го зов при нас доведе,
в ден на вихрени победи
да умре неподил?

Клета майчина ръка,
тя ли го в неволя черна
с думи на любов безмерна
утеши и приласка?

Смешна жал, нелепа жал,
в грохотно, жестоко време!
Не живот ли да отнеме
той живота свой е дал?

И нима под вражи стяг
готвил е за нас пощада? -
Не, той взе, що му се пада,
мъртвият не ни е враг!"

подпоручик Димчо Дебелянов -
малко преди да падне прострелян, повел войниците си в атака.

Един ден, човечеството ще се срамува от това. Но за да стигнем до този ден, сега трябва да издигнем в сърцето на държавата България паметник на Чистата и Свята Република, на нашето Отечество България, паметник на обесения и предаден Апостол на българската свобода Васил Иванов Кунчев - Лъвский. По-висок от този на чуждата армия, окупирала България. Такъв паметник до ден днешен нямаме! Затова сме на това дередже. Защото ни липсва най-важното - национало достойнство и свяст и респект към собствените ни синове.

"И твой един син, Българийо,
виси на него със страшна сила"

Къде е паметника на Васил Левски в центъра на държавата България? Поне толкова висок и монументален, колкото този, за когото говорим?!
цитирай
81. darcy - Здравейте!
30.06.2011 14:21
Мисля, че ако този отвратителен и позорящ ни паметник бъде унищожен, премахнат от лицето на земята, в миг достойнството и националната ни принадлежност ще се възродят! Няма по-смазващо българщината човешко произведение от паметника на Съветската армия! Родоотстъпници са били тези жалки люде, които са впрегнали силите си да издигнат този срам за родината. Да се взриви, предлагам аз, да се направи на пясък и да се постели някъде, където да стъпват по него - не, да го тъпчат!- истинските българи-патриоти.
цитирай
82. nadejdaiskrova - 78. pontis - Надежда, австрийсците наистина са друг народ.
30.06.2011 14:25
pontis написа:
Сплотен и задружен. От Аншлуса и нашествието на Съветската армия. Малка подробност. Нямали са Хан Аспарух. Вече 1400 години.

Да, съвсем друг народ. Затова, както каза нашата съблогерка Kliomuza :

"пред парламента на Австрия стоят най-великите историци на древността и приканват за отговорност пред съда на историята австрийските депутати", а не паметници на чужда армия."

Не случайно цитирам оксфордският професор Норман Дейвис, автор на "История на Европа" (1996 г.), който казва, че българската национална и държавна идентичност е между първите на Стария континент и изтъквайки факта, че България има "собствена православна църква със свой патриарх", пише: "Това е крачка, която не успява да извърши нито една страна от християнския свят чак до епохата на Реформацията, т.е. до XVI век." Къде бяхме, къде стигнахме като национална идентичност. Да се идентифицираме с една нация, на която дадохме писменост и която се учеше на държавност от прабългарските ханове. Едно знам - подарената свобода е по-лоша от робството. И нека не бъркаме окупацията със свобода!
цитирай
83. stela50 - Поздравления за хубавата статия ,Надя ...
30.06.2011 14:37
Съжалявам ,че се включвам твърде късно ,но нямах интернет и съм пропуснала
тази доста разгорещена полемика . Изненадана съм отново ,че не можем да водим интелигентна дискусия , толерантно и уважително . Всеки има право да изкаже мнение и да докаже аргументите си .Споделям мнението на Надя и Бвен -
има много българи ,чиито паметници е достойно да стоят в центъра на столицата , да се помнят и почитат . Но ми е трудно да приема разрушаването на нещо ,което е част от историята и много хора го приемат твърде лично . Може би преместването на друго място е единствено правилното решение ,както е писала и Надя в перфектно представените факти и размисли в своята публикация . Мисля ,че е крайно време да не се намесват партии ,леви и десни при разрешаването и дискутирането на такива проблеми ...Ние преди всичко сме българи ,и всичко ,което е добро за Родината ни и за бъдещето ни като народ ,
би трябвало да е правилното решение . Поздрави за отстояването на позицията ,Надя , за мъдрите думи на Бвен - нека се прекланяме с уважение на прадедите ни, известните повече в чужбина...И за всички коментирали добронамерено и уважително . Поздрави !
цитирай
84. nadejdaiskrova - katana - Здрасти, Наде. За Гери не бях сам.Имах приятели и съмишленици
30.06.2011 14:45
katana написа:
nadejdaiskrova написа:
katana написа:
Ще ми разрешите ли да се заема с Кушелът и тук? Този простак ме дразни с арогантното си поведение.

Здравей, Katana! Благодаря ти, няма да забравя, какво направи, когато се бореше да осъдят убиеца на Гери, колко време и сили посвети и на сайта. Ще се радвам да се запознаем, макар че със сигурност не си "паркетен лъв". Поздрави!

:-)))))))))))) Паркетен лъв ли? Мога спокойно да се обзаложа, че Кушлето не знае какво значи тази фраза. Но и такъв лъв за съм, пак ще изхрускам представителя на здравите народни сили. Нещо много се изживява като "Единствено правия". Ама дори и не е забавен.
Ще се запознаем, задължително.

Здравей!:) Опитах с добро, но той не спря да ругае, а това наскърбява. Българи сме, защо да не разговаряме нормално. Аз нямам някакви особени претенции. Но не мога да приема, когато съблогер, съблогерка или човек с отношение към проблема, който ме вълнува, влети във виртуалния ми дом с взлом и преди да поздрави, без дори да е прочел/а за какво става дума, почва да ме "благославя". Дотук изживях живота си без "благословии" от подобен род, късно е да се променям. Колкото до "русофобии" - не подкрепям никакви омрази. Една от най-добрите ми приятелки е рускиня! Аз съм за рационален, добронамерен диалог. Много разочарована съм от хора, които "се лигавят" (израз на съблогера Кushel) под стиховете ми, а тук ръсят цинизми. Въпрос на възможности. И на друго - на морал. Ще се радвам, живот и здраве, да се видим.:) Поздрави и ти благодаря за позицията!
цитирай
85. nadejdaiskrova - 81. darcy - Здравейте!
30.06.2011 15:14
darcy написа:
Мисля, че ако този отвратителен и позорящ ни паметник бъде унищожен, премахнат от лицето на земята, в миг достойнството и националната ни принадлежност ще се възродят! Няма по-смазващо българщината човешко произведение от паметника на Съветската армия! Родоотстъпници са били тези жалки люде, които са впрегнали силите си да издигнат този срам за родината. Да се взриви, предлагам аз, да се направи на пясък и да се постели някъде, където да стъпват по него - не, да го тъпчат!- истинските българи-патриоти.

Здравей, Darcy!:) Хареса ми твоя девиз. Да многото обяснения са форма на извинение. А ние все се обяснявахме на Коминтерна, все бяхме виновни 50 години, докато те разделяха и владееха. Разделиха ни на македонци и българи, на цигани и турци, нанесоха непоправими поражения на националното ни достойнство, разградиха и отровиха земята ни... Посегнаха на вековни традиции, възпитание, добродетели. Посегнаха на религията, която беше стълб на идентичността ни през вековете. А ние, българите, свели глави, продължавахме да се обясняваме и кланяме, да кършим гръбнаци и удряме чела доземи. Бяхме виновни дори за това, че Кирил и Методий са създали азбуката и че ги честваме като наши, национални първоучители. Е, Европа ги призна за свои светци, за свети мъже на Стария континент. Не е тук мястото да се впускам в разсъждения за това. Но коментарите под това "политическо есе" са достатъчно свидетелство, колко смачкано и унизено може да бъде националното ни самочувсто и самочувствие, та някои да идентифицират себе си, българската чест, българската история със символа, с принадлежността, с верността към една чужда държава! Това е страшно. Ето затова, нищо не трябва да се руши. Паметниците са стражи на вечността. Горе обяснявам, защо българските паметници, със символите на българското величие и държавност, би трябвало да са там, където живеем, там, където живеят децата ни. В центъра на нашите градове. Останалите - в парк за паметници. Подобни меморандуми създадоха много страни от бившия социалистически блок. Поздрави!
цитирай
86. nadejdaiskrova - Изтрий 83. stela50 - Поздравления за хубавата статия ,Надя ...
30.06.2011 15:44
stela50 написа:
Съжалявам ,че се включвам твърде късно ,но нямах интернет и съм пропуснала
тази доста разгорещена полемика . Изненадана съм отново ,че не можем да водим интелигентна дискусия , толерантно и уважително . Всеки има право да изкаже мнение и да докаже аргументите си .Споделям мнението на Надя и Бвен -
има много българи ,чиито паметници е достойно да стоят в центъра на столицата , да се помнят и почитат . Но ми е трудно да приема разрушаването на нещо ,което е част от историята и много хора го приемат твърде лично . Може би преместването на друго място е единствено правилното решение ,както е писала и Надя в перфектно представените факти и размисли в своята публикация . Мисля ,че е крайно време да не се намесват партии ,леви и десни при разрешаването и дискутирането на такива проблеми ...Ние преди всичко сме българи ,и всичко ,което е добро за Родината ни и за бъдещето ни като народ ,
би трябвало да е правилното решение . Поздрави за отстояването на позицията ,Надя , за мъдрите думи на Бвен - нека се прекланяме с уважение на прадедите ни, известните повече в чужбина...И за всички коментирали добронамерено и уважително . Поздрави !

Благодаря ти, Таничка! Ами и аз се притесних, не крия. Никога не очаквах такова арогантно отношение и то от жени. Не знам, това е много тревожен симптом и говори зле за гражданското ни общество. Та ние сме възрастни хора! А проблемът е сериозен. Как да се руши! Та аз никъде не казвам това, благодаря ти, че си прочела. Трябва да се запази, да бъде демонтиран и пренесен, хората, които биха искали да го почитат, да носят цветя... Да, ние преди всичко сме българи. Ето това се опитвам да обясня, но някой трябва да отдели 5 минути и да прочете. Хубав ден, Таничка и до скоро!
цитирай
87. анонимен - Дарси! Нямаш представа колко съм съгласен с тебе.
30.06.2011 16:07
darcy написа:
Мисля, че ако този отвратителен и позорящ ни паметник бъде унищожен, премахнат от лицето на земята, в миг достойнството и националната ни принадлежност ще се възродят! Няма по-смазващо българщината човешко произведение от паметника на Съветската армия! Родоотстъпници са били тези жалки люде, които са впрегнали силите си да издигнат този срам за родината. Да се взриви, предлагам аз, да се направи на пясък и да се постели някъде, където да стъпват по него - не, да го тъпчат!- истинските българи-патриоти.

цитирай
88. анонимен - Наде, извинявай, но нека допълня Дарси. Защо трябва да се разруши и стрие на прах паметника.
30.06.2011 18:10
Акт на пречистване и стъпкване на една зависимост от чужди външни и вътрешни сили. Аз съм убеден, че и авторите на скулптурите да попитаме, биха пожертвали своите творения, само и само да се махне този символ на наложената ни диктатура.
Знаеш какво е ауто да фе? Акт на вяра значи. С неговото ппремахване ще направим акт на вяра в България. Това е моето мнение. Пък Русия нека си се сърди. Газта ли ще ни спре? Нека я спре.Няма да строи АЕЦ? Нека. Ще вкара войски отново? Да пробва. Какво се иска от Русия? Да признае окупацията и да признае налагането на свой васален режим.А не да се пъчи с победи, жертви и прочее.
цитирай
89. zaw12929 - По полека, столичани! Нека си ос...
30.06.2011 19:08
По полека, столичани! Нека си остане там, но София нито е в центъра, нито е България... нЕ СЕ ПЪНЕТЕ, ТОЛКОВА Е ГОЛЯМ И КРАСИВ ГРАДА- НАМЕРЕТЕ СИ ПО ПРИЯТНО МЯСТО!

За постинга- много факти- цяла каша! В крайна сметка имаме (за радост на всеки, които може да се радва, има демократично мислене, няма омраза, ) паметници всякакви. ИМА И ГЕРОИ БЕЗ ПАМЕТНИЦИ. ВИНАГИ ПАМЕТНИЦИ СА СТРОЕНИ С ДАРЕНИЯ. ХАЙДЕ, СЪБЕРЕТЕ СИ СРЕДСТВА , ЗАЩО ДА РУШИМ ГОТОВОТО?! ЕДИН ГЕРОЙ ОЩЕ НЯМА НАТЕЖИ, А ЩЕ ПОМОГНЕ, ДА СЕ УСПОКОИМ И ПОМИРИМ
Този паметник е за армията освободителка от фашизма само на освободените! Само за новоизлюпените фашисти и фашизирани политици не се отнася!
Ние сме си роби по ген и природа - никой не може да ни освободи от робската психика. Затова нека му се радва, който може. Другите- намерете центъра на България и сложете паметник на ФАШИЗМА!
цитирай
90. nadejdaiskrova - 88. katana - Наде, извинявай, но нека допълня Дарси. Защо трябва да се разруши и стрие на прах паметника.
01.07.2011 00:09
Здравей! Аз не мисля така. Това ще е акт на безсилие, на посегателство над една памет. Моето мнение е, че трябва да се премести. Който е прочел това кратко есе, ще разбере, защо мисля така. Бях в Германия - ще ви разкажа за това - всичко е запазено - затворите, архива на ЩАЗИ, хиляди буркани с разни парцалчета човешка миризма, ВСИЧКО е запазено. Как жена е донасяла за мъжа си, предавала го е, как син е доносничил за баща си. Ако искаш моето мнение - трябва да напиша ново есе. Защото не отделния гражданин, цялото общество трябва да е поне на степен на осъзнатост като Австрия, за която говорихме, за да си позволи лукса да няма паметник на Левски и на националните си светини, но да има паметник на чужда армия. Лагерите в Белене и Скравена също са паметници, както и концентрационните лагери. Тук някои хора си позволиха агресия, за която аз благодаря. Четете - това, което ще прочетете тук - това е нивото на българското "демократично" общество от XXI век. Не бива да се руши този паметник, но и не бива да стои, където е, докато пораснем духовно дотолкова, че да си позволим лукса да понесем това, което сме и да продължим нататък. На мен, паметникът не ми пречи. Но със сигурност пречи на други да разберат кои са, къде се намират и накъде са тръгнали. Те не идват от миналото и не отиват в бъдещето. Те са замръзнали в едно полувековие, в романтичен захлас пред него, идентифициращи и мумифициращи България с него. Затова не трябва да се рушат паметници. Не трябва да се горят книги. Насилието ражда насилие. Веригата, броеницата на насилието трябва да се прекъсне. Така, както перфектно го направиха гражданите на Германия например. Вярвам, ти ще ме разбереш. Поздрав!
цитирай
91. nadejdaiskrova - 89. zaw12929 - По полека, столичани! Нека си ос...
01.07.2011 00:41
Здравейте, Zaw12929! Твърдите, че ние, българите, сме били роби по природа:

"Ние сме си роби по ген и природа - никой не може да ни освободи от робската психика. Затова нека му се радва, който може. Другите- намерете центъра на България и сложете паметник на ФАШИЗМА!"

Това е интересно твърдение, но не само аз не мисля така и чужди историци от най-древни времена та до наши дни не мислят така. Аз съм родена свободна и ще умра свободна. Вие казвате сте роб - така да бъде, това е ваш избор. Защо говорите в множествено число? Моят народ не е робски народ - аз го представлявам и той ме представлява. Аз съм част от него и ако обиждате него, обиждате и мен.

Говорите за "Фашизма"? Да, имаше ФАШИЗЪМ - с главни букви, както го изписвате вие. - Когато Съветският съюз беше съюзник на Хитлер в пакта "Молотов - Рибентроп", Сталин и Хитлер разделиха Полша. А Сталин тласна Хитлер в агресията му на Запад. Българската армия има принос в победата над хитлеризма - дадохме над 36 000 жертви на фронта срещу нацистите, но въпреки това, Съветският съюз не пожела да признае България за съвоюваща държава, а нахлу в територията ни, окупира я. Законното българско правителство бе свалено. Да не забравяме, че кабинетът на Константин Муравиев беше започнал преговори със съюзниците за излизане от войната и бе обявил война на Хитлерова Германия. В крайна сметка, този паметник символизира една агресия срещу България. Никой не отрича и обективно прогресивната роля на Съветската армия за разгрома на фашизма. Но за България, която даде свидни жертви за същия този разгром - повтарям! - над 36 000, тази армия бе ЧУЖДАТА СИЛА, която наложи у нас ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ. След навлизането на Съветската армия в България за 45 години нашата родина не беше независима страна, а част от Съветския блок. Това са фактите, колкото и противоречиви да изглеждат, те са исторически факти.

Казвате - "За постинга- много факти- цяла каша!" Така е, самите исторически факти са противоречиви. Неизбежно е!
цитирай
92. dafili - Поздравления! Страхотен постинг!
01.07.2011 01:04
Много малко са хората, които си дават сметка какво промиване на мозъци беше и част от тази "културно-масова дейност" са точно подобни паметници, "разкрасяващи" и до днес градове и площади. Толкова здраво ни бяха напъхали в калъпа, че и до днес като чуем руски песнички и ни стяга за гърлото. Сериозно. Изгавриха се с живота ни, със страната ни, с историята ни. Не без помощта на отдадени на каузата сънародници. До такава степен са ни изгладили, че и днес сме готови да браним със зъби и нокти всеки символ, всяка следа останала от тоталитаризма и Големия Братски СССР. Някъде по-горе прочетох някаква простотия за джамии и минарета. Истината е, че най-страшното поробване на България беше точно от Съветския съюз. Само за 45 години тези поробители успяха не само да разсипят държавата ни. Успяха да унищожат цвета на нацията, успяха да унищожат умовете ни, способността на всички ни да разсъждаваме самостоятелно, усета ни за редно и нередно. Нито Османската империя, нито Византийската са успяли да постигнат това.
На много от тези паметници се кипри надпис "От благодарност". За какво точно благодарим и до днес? Че и децата на децата ни ще благодарят?
Не можем да изтрием историята. Колкото и срамна да е понякога. Както видяхме можем да се гаврим с нея, да я изопачаваме, да крием факти и събития. Но все някога истината излиза наяве.
Ако е вярно това, че историята се пише от победителите, то тогава е време да се изправим от удобно приведената поза и да напишем своята история с ДОСТОЙНСТВО!
цитирай
93. nadejdaiskrova - 92. dafili - Поздравления! Страхотен постинг!
01.07.2011 01:22
Здравей, Dafili! Благодаря ти! Да, истината е достояние на малцина. А абсолютна истина не съществува. Историята е противоречива, неизбежно и "поетичните рефлексии" за демонтирането на този паметник ще бъдат противоречиви, аз самата ще изпадам в противоречия със себе си. Преди да уважаваме другите, трябва да се изправим, както казваш "от удобно приведената поза" и да се осмелим да уважаваме себе си. Най-голямата власт е да заповядваме на себе си. Все още нациите съществуват и нека ценим националната си идентичност преди да бъдем интернационални. Така мисля. За да може един ден нашите потомци да недоумяват, за какво сме говорили днес. Поздрави!
цитирай
94. анонимен - Аз те разбирам напълно. Ненапразно Мойсей е разкарвал евреите 40 години. Да измрат тези, които са били роби
01.07.2011 11:04
nadejdaiskrova написа:
Здравей! Аз не мисля така. Това ще е акт на безсилие, на посегателство над една памет. Моето мнение е, че трябва да се премести. Който е прочел това кратко есе, ще разбере, защо мисля така. Бях в Германия - ще ви разкажа за това - всичко е запазено - затворите, архива на ЩАЗИ, хиляди буркани с разни парцалчета човешка миризма, ВСИЧКО е запазено. Как жена е донасяла за мъжа си, предавала го е, как син е доносничил за баща си. Ако искаш моето мнение - трябва да напиша ново есе. Защото не отделния гражданин, цялото общество трябва да е поне на степен на осъзнатост като Австрия, за която говорихме, за да си позволи лукса да няма паметник на Левски и на националните си светини, но да има паметник на чужда армия. Лагерите в Белене и Скравена също са паметници, както и концентрационните лагери. Тук някои хора си позволиха агресия, за която аз благодаря. Четете - това, което ще прочетете тук - това е нивото на българското "демократично" общество от XXI век. Не бива да се руши този паметник, но и не бива да стои, където е, докато пораснем духовно дотолкова, че да си позволим лукса да понесем това, което сме и да продължим нататък. На мен, паметникът не ми пречи. Но със сигурност пречи на други да разберат кои са, къде се намират и накъде са тръгнали. Те не идват от миналото и не отиват в бъдещето. Те са замръзнали в едно полувековие, в романтичен захлас пред него, идентифициращи и мумифициращи България с него. Затова не трябва да се рушат паметници. Не трябва да се горят книги. Насилието ражда насилие. Веригата, броеницата на насилието трябва да се прекъсне. Така, както перфектно го направиха гражданите на Германия например. Вярвам, ти ще ме разбереш. Поздрав!

За мен този паметник е символ на една угодническа клика. И мост на чуждо влияние. Освен това е и символ да двойната норма. Убиството и кражбата по класов признак не са престъпления. За това германци и австрийци са напред.Защото нямат двойната норма на поведение и обществен морал.
цитирай
95. zebb - Всичко е в нас. Трябва да се изправим ...
01.07.2011 11:37
Всичко е в нас. Трябва да се изправим сами. Дано е по-скоро ...
Поздравления - и за тезата, и за стила!
цитирай
96. monaliza121 - Поздрав, Надя и поздравления за текста!
01.07.2011 11:58
Моето мнение, е че паметникът, като произведение на изкуството трябва да бъде съхранен на друго място. Социалистическият реализъм, като направление в изкуството разполага с имената на световно известни творци. Унищожаването на произведение на изкуството на даден автор, независимо през кой период на творчеството си е работил, не е израз на свободомислие, а на ограниченост.
Относно историческото му значение няма да добавя нищо към това, което си писала.
цитирай
97. zaw12929 - nadejdaiskrova Една птичка пролет не прави
01.07.2011 12:15
казвате "Аз съм родена свободна и ще умра свободна. "
но мнозинството не мисли така и за това има "свидетелства в моя блоГ.
ПАМЕТНИКЪТ ТРЯБВА ДА СИ СТОИ, КЪДЕТО СА ГО СЛОЖИЛИ. ПРЕМЕСТВАНЕ = НА УНИЩОЖАВАНЕ. ВИЕ УМНИ ГЛУПАЦИ СИ СЛОЖЕТЕ ПАМЕТНИК! НА ВАШАТА ПРОСТОТИЯ И ОНЕЗИ, НАРИСУВАНИ АМЕРИКАНСКИ КЛОУНИ НАЙ ДОБРЕ ВИ ПОДХОЖДАТ НА ТЪПИТЕ ИДЕИ.

Да аз мисля, няма да има памет, ако разрушим и паметниците и се водим само от войнстващия вече у нас фашизъм! Трябва да махнем фашизма, а не да поругаваме онези, които унищожиха хитлеристкия фашизъм. това не подлежи ха обсъждане!
цитирай
98. nadejdaiskrova - 94. katana - Аз те разбирам напълно. Ненапразно Мойсей е разкарвал евреите 40 години. Да измрат тези, които са били роби
01.07.2011 12:15
Каtana: "За мен този паметник е символ на една угодническа клика. И мост на чуждо влияние. Освен това е и символ да двойната норма. Убиството и кражбата по класов признак не са престъпления. За това германци и австрийци са напред.Защото нямат двойната норма на поведение и обществен морал."

Здравей и ти благодаря сърдечно за защитата! Не знам за "паркетните кавалери", не са ми слабост (препратка към Куш или Kushel), но си човекът в това блогово пространство, който ме накара да се чувствам дама.:)

Тук не мога да не се съглася с теб. Да, така е. Двойният стандарт е нещо страшно. Когато детето ми беше бебе, стана трагедията в Чернобил. Аз разхождах бебето си, а имаше радиация! Върхушката бяха информирани и пиеха и се храниха, ако не с амброзия, то поне не със заразени марули и зеленчуци, пресно набрани от дворовете след радиационния дъжд. Не говоря за идеалистите, за редовите комунисти, за непоправимите романтици и всеотдайни утописти, а за червената буржоазия. За новобуржоата говоря. Страшно нещо е двойният стандарт! Едни - могат. Други - не могат. За едни - бива. За други - не бива. Паметникът не бива да се руши, но бива да се демонтира и премести, за да спрат бъдещи поколения българи да идентифицират себе си и детството си с него. Метафората за Мойсей и родените в робство ми е много скъпа. Тя е силна метафора. Въртял ги е в пустинята, докато умре и последният, роден в робство. Силна библейска истина. А ние превръщаме половин век окупация във фетиш за национално достойнство, до степен, някои четящи тук да се идентифицират с него. Това е обяснимо, защото те не знаят историята си. Фактите, които не си правят труд да прочетат, които цитирам и повтарям като папагал тук - са исторически факти. Бъди здрав и ти благодаря за съпричастието!
цитирай
99. nadejdaiskrova - zaw12929 - nadejdaiskrova Една птичка пролет не прави
01.07.2011 12:28
zaw12929 написа:
казвате "Аз съм родена свободна и ще умра свободна. "
но мнозинството не мисли така и за това има "свидетелства в моя блоГ.
ПАМЕТНИКЪТ ТРЯБВА ДА СИ СТОИ, КЪДЕТО СА ГО СЛОЖИЛИ. ПРЕМЕСТВАНЕ = НА УНИЩОЖАВАНЕ. ВИЕ УМНИ ГЛУПАЦИ СИ СЛОЖЕТЕ ПАМЕТНИК! НА ВАШАТА ПРОСТОТИЯ И ОНЕЗИ, НАРИСУВАНИ АМЕРИКАНСКИ КЛОУНИ НАЙ ДОБРЕ ВИ ПОДХОЖДАТ НА ТЪПИТЕ ИДЕИ.

Да аз мисля, няма да има памет, ако разрушим и паметниците и се водим само от войнстващия вече у нас фашизъм! Трябва да махнем фашизма, а не да поругаваме онези, които унищожиха хитлеристкия фашизъм. това не подлежи ха обсъждане!


Напротив, всичко подлежи на обсъждане. Хайде пак да повторим цитат от историята. Фактите говорят: Когато Съветският съюз е съюзник на Хитлер в пакта "Молотов - Рибентроп", Сталин и Хитлер разделят Полша. Именно Сталин тласка Хитлер в агресията му на Запад. Българската армия има принос в победата над хитлеризма - даваме над 36 000 жертви на фронта срещу нацистите, но въпреки това, Съветският съюз не признава България за съвоюваща държава и за съюзник, а нахлува в територията ни, окупира я. Законното българско правителство е свалено. Кабинетът на Константин Муравиев вече е в преговори със съюзниците за излизане от войната и вече е обявил война на Хитлерова Германия. В крайна сметка, този паметник символизира една агресия срещу България. Никой не отрича и обективно прогресивната роля на Съветската армия за разгрома на фашизма. Но за България, която даде свидни жертви за същия този разгром - повтарям! - над 36 000, тази армия бе ЧУЖДАТА СИЛА, която наложи у нас ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ. След навлизането на Съветската армия в България за 45 години нашата родина не беше независима страна, а част от Съветския блок. Това са историческите факти, които спокойно ще повтарям, докато онези, които ме обвиняват във "фашизъм" не научат историята си. Един народ трябва да знае историята си. А как ще я тълкува, това е друго. Толкова за "фашизма".

А за "едната птичка", ако бях една птичка, Европейският парламент, нациите на Европа, нямаше да осъдят тоталитарните комунистически режими, включително и комунистическия режим у нас (обявен за престъпен от Народното събрание ДВ, 5. 05. 2000 г.). Този паметник символизира една агресия срещу България, извършена на 5. 09. 1944. И аз съм за неговото демонтиране и преместване. Не за вандалски актове над него. 21 век сме! Преместват цели градове. Преместване не е равносилно на "унищожение". Напротив! Паметникът ще бъде съхранен в меморандум за паметници. Това е общоприета практика. И тук няма да сме "една птичка" или първа птичка. Много птици пеят така - цял пъстроцветен хор. Но ще бъдем уникат, "уникум", ако най-големият паметник в столицата ни е на армия окупирала страната ни половин век. Поздрав!
цитирай
100. анонимен - Наде, цървулите заместиха добрите обноски с другари и другарки
01.07.2011 12:58
Само се питам, може ли оня боец да ми бъде другар? Не може. То е ясно, кои са другарите и другарките му.
цитирай
101. nadejdaiskrova - 95. zebb - Всичко е в нас. Трябва да се изправим ...
01.07.2011 13:11
zebb написа:
Всичко е в нас. Трябва да се изправим сами. Дано е по-скоро ...
Поздравления - и за тезата, и за стила!

Благодаря ти. Дължа го на родственици, някои, от които изповядваха едни от най-древните идеали на човчечеството за равни права и свободи на всички българи и които заплатиха за това с живота си или разбраха, че други предадоха и продадоха идеалите им за лични облаги. И не само тези идеали, а и България. Може да звучи високопарно на пръв поглед, но това е и моя фамилна история. Тези хора ми дават право на време и на позиция. Дават ми право и мои покойни приятели, които отнесоха в гроба тайната на една тоталитарна държавна структура, с двоен стандарт, с железен апарат за потисничество и контрол. Между комунистите имаше и идеалисти. На хората, за които говоря, американското правителство предлагаше убежище и милиони долари, за да разкажат. Ей така, в книга, само да "разкажат"... "Изгорих всичко. Няма да предам България" - сподели един от тях. Скъп приятел. И изгори спомените си. Спомени, които можеха да го направят герой, демократ на гребена на вълната, популярен и то в Холивуд, но да дискредитират родината му. Ето това е АУТОДАФЕ. Отиде си обруган и от комунистите и от демократите. Знаем за подводничарите... Истинските неща са противоречиви. Не е тук мястото. Ще го включа в книга. Едно е сигурно. Ако една нация, преди да почита и да се кланя на своите герои, почита други и не помни и не знае историята си, реалните факти от тази история, осъдена е на изчезване, претопяване, забрава. Затова този паметник ще стои. Ще бъде демонтиран и преместен от центъра на София. И ще пише, какво изобразява. Включително и точните данни за окупацията на България до точните данни за подвизите на падналите българи и чужди граждани в разгрома на Хитлерова Германия, на която държавата България е обявила по това време война, за да бъде окупирана от свой съюзник в лицето на Съветската армия.
Благодаря ти, Zebb! Поздрав!
цитирай
102. nadejdaiskrova - 100. katana - Наде, цървулите заместиха добрите обноски с другари и другарки
01.07.2011 13:46
katana написа:
Само се питам, може ли оня боец да ми бъде другар? Не може. То е ясно, кои са другарите и другарките му.

Ами, как да ти кажа... Чини ми се, не може. То нищо лошо в това обръщение, стига да не беше с хастара на двойния стандарт. Знаеш ли, спомням си разказа на пострадавши от лагерите в Белене. Как майката, остава с болната си тригодишна дъщеричка в семейното им жилище в центъра на София, докато съпругът й е безследно изчезнал и един "другар" ги изгонва на улицата, дори не ги изселва - ей така, "Марш, на улицата!" с ритници. Тя няма пари да извика лекар, детето умира. След една седмица го вижда, облечен в костюма на зверски убития й и непогребан съпруг. Отива да протестира и пише жалба. Пращат я в лагер. И такива "другари" има. Другари всякакви - от идеалисти и фанатици, напуснали партията и убити от други "другари" до - откровени престъпници. Благодаря ти.
цитирай
103. nadejdaiskrova - Изтрий 96. monaliza121 - Поздрав, Надя и поздравления за текста!
01.07.2011 14:13
monaliza121 написа:
Моето мнение, е че паметникът, като произведение на изкуството трябва да бъде съхранен на друго място. Социалистическият реализъм, като направление в изкуството разполага с имената на световно известни творци. Унищожаването на произведение на изкуството на даден автор, независимо през кой период на творчеството си е работил, не е израз на свободомислие, а на ограниченост.
Относно историческото му значение няма да добавя нищо към това, което си писала.

Здравей, Тинче! Не само като произведение на изкуството трябва да бъде съхранен, а като паметник, като памет. Другото е вандализъм и е далеч от демократично. Ще го демонтират и монтират в парк за паметници. Така, докато децата са малки и се разхождат в центъра на града, ще виждат паметниците на националната чест. И ще се идентифицират с тях. Едно дете не може да разбере, защо паметникът на Съветската армия, която не е Българската армия е там. Едно дете, ще си каже: "А, значи нашата армия не е имала сили и я е освободила от лошите Съветската." Нали знаеш тази приказка за "Царят е гол."... А когато детето порасне, но расте обградено от фигурите на Левски и Ботев..., от националните светини и стражи на честта и паметта, и посети меморандума за паметници, ще прочете, това, което 50 пъти повторих тук - фактите от историята. И ще знае, че българският войник, българските армии през вековете на българската история, не само са могли да воюват, но са бранили и Стария континент, били са се с карбонарите на Гарибалди, пазили са от нашествия границите на цивилизацията в древността. Минавали са граници и са създавали граници. Ще научи за тракийските царе, за прабългарските ханове... Без националната идентичност, без възпитаване на чувство на национална принадлежност е невъзможно да възпитаваме в децата си интернационализъм и свободомислие. Това е, според мен, най-важното. Обичта към Отечеството. Родолюбието. Граждани на света стават онези, които знаят кои са, откъде идват и накъде отиват. Благодаря ти за позицията.
Поздрави!

цитирай
104. pitashtia - Бих се чувствал комфортно
02.07.2011 01:44
Бих се чувствал комфортно в тази бананова република в задният двор на ЕС, ако нямаше нито защитници нито противници на този или който и да било друг паметник. Щях поне да се надявам, че наистина нещо се е променило или ще се промени всеки момент.

Колкото до националната идентичност и гордост, съмнявам се, че имат значение за народ обречен на изчезване, народ от пияндета и пушачи, неграмотници и проститутки, мутри и ченгета. Националното достойнство не може да бъде защитено със сриването на някакъв тоталитарен символ. Достойнството, както и свободата са вътрешно състояние на духът и не зависят от някакви идоли. Впрочем това достойнство беше потъпкано още от княз Борис-българоубиец, който наложи с насилие християнството. Така отворената пропаст между управници и простолюдие, което продължаваше да си тачи и езическите народни вярвания стана една от причините българите да загубят своята държавност за векове.
цитирай
105. nadejdaiskrova - Здравейте, Pitashtia!
02.07.2011 11:41
В момента нямам възможност да прочета статията в блога ви от в. "Атака". Но всичко свързано с тази партия, наистина ни отдалечава от Европа. Няма да коментирам поведението на Волен, което е крайно дискредитиращо. Присъствието на партии на етническа основа, на ДПС, както и присъснвието на партии като "Атака", действително ни праща в задния двор на цивилизацията. Същото е и с проблема за паметта и паметниците. Учебниците по история, урбанистичната среда..., възпитават, допринасят, за духовната подредба и хармонията на обществото. Да, разбира се, че в една развита, напреднала нация, дискусията под моя постинг не само няма място, а би била безпредметна. Видно е от текста, защо.:) Защото такива народи не биха допуснали да величаят, да изпадат в апотеозни ураджийски придахания и романтична носталгия само пред една част от историята си. Или, ако това се случва, не би трябвало да се случва само там. В съседство би трябвало да има и други, също така мащабни паметници от националната история. Това е нормална, вътрешна потребност на всяко себеуважаващо се и развито съвременно демократично общество и нация. Защото нациите, в крайна сметка, все още съществуват. Винаги съм била за запазване на националната идентичност, език, нрави. Мисля, че това обогатява земната цивилизация. Е, един ден, три пъти, го повторих, вероятно ще говорим онова слово "в началото...", преди рухването на библейската кула от Вавилон. И ще се разбираме. Затова пожелах в коментари тук, потомците ни, далечните ни съвременници от бъдещето, да не разбират, за какво сме говорили под този постинг.:)
Колкото до Борис, аз не съм готова да ви отговоря. Когато прочета достатъчно от хрониките по негово време и когато се поставя на негово място, ще знам отговора. Този въпрос ме тревожи отдавна. Дълго разговарях с проф. Николай Генчев, когото цитирам тук. Имах чувството, че именно Борис посяга на (поетично, метафорично казано) на онзи пракод на българската генеология и духовност, че обезкървява нацията. Но, виждате, какво пък твърди оксфордският професор Норман Дейвис в "История на Европа" (1996 г.), когото цитирам в края на текста. Затова казват, "тежка е царската корона". Поздрави!
цитирай
106. hatanasov - По същество това не е паметник...
03.07.2011 21:24
както и да е наречен. А иначе вече повече от 10 години има взети решения за премахването на съветските паметници, като се почне от Альоша..., но в България законите не се спазват. А специално за "паметника" в Княжеската градина е нарушена и волята на дарителя, с разрушаването на модерния и за днешните ни представи Детски Център. Децата или съветската армия?
цитирай
107. nadejdaiskrova - Благодаря ти за коментара, Hatanasov.
28.07.2011 20:35
Извини ме, че чак сега отговарям. Нямаше какво да добавя... Но днес си спомних думите на Антигона, която обичам от дете: "Не е града за онзи, който срам чрез дързостта си е добил." Колко прав е бил и е Софокъл... Бъди здрав!
цитирай
108. nadejdaiskrova - Днес, 23 август, 2011 година, за ...
23.08.2011 11:08
Днес, 23 август, 2011 година, за втори път в България ще бъде отбелязан Европейският ден за възпоменаване на жертвите на престъпленията на тоталитаризма.

По този повод, бих искала да напомня друг тревожен факт за паметта българска и за паметниците. И да попитам. ЗАЩО българските църкви, които са светилища и пазители на националната ни памет, самосъзнание, свяст и достойнство, са в разруха, осквернени, поругани и забравени. Ето някои възможни отговори -

http://svetimesta.com/#imanastiri

Линкът взех от постинг на съблогер -

http://dmv.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/08/20/raztyrsvashto-i-za-sybujdane.805080

Една от основните причини за това падение, според мен, корени и в окупацията на България от съветските войски през 1944 г.
цитирай
109. анонимен - Много хорица, уви,
11.11.2011 07:37
са се облажвали - дори и мъничко - по времето на соца и са наясно, без съв. армия нямаше да го имат тоя гювеч. Никакви чувства не изпитват, само интереси.((((
цитирай
110. nadejdaiskrova - 109. parasol - Много хорица, уви,
14.11.2011 11:33
parasol написа:
са се облажвали - дори и мъничко - по времето на соца и са наясно, без съв. армия нямаше да го имат тоя гювеч. Никакви чувства не изпитват, само интереси.((((

Здравей, Слави! Както казва Цвайг, "истинските неща са противоречиви". Тази максима важи не само за отделния човек, а за историята на народите. Германия е нагледен пример за това, как се гради история. Има и хора, които вярват и вярваха в тези идеали. Има хора, които вярваха и останаха излъгани, омерзени, осъзнаха целия ужас на станалото, без да са пряко пострадавши от тоталитарния режим. Най-новата история на България е тема, която тепърва ще се изучава, тълкува, разбира. Жестокото е, когато хора, с претенции за вярност към идеал, обитават други светове и измерения, ползват определени облаги, готови са именно за тези си облаги да се отвърнат не само от родината, от Отечеството си, а и от собствените си "убеждения". Веднъж привилигеровани, са готови да предават народа си, да продават за сребърници честта му, само и само, както казваш, да се облагодетелстват. И това важи за различни "партийни принадлежности". Това е, което не ми дава мир. Народът забавя, но не забравя! Паметникът трябва да се премести непокътнат, не обруган, защото е паметник. Истинският демократ не руши, а гради. Нищо не може да бъде отнето от историята на един народ - срамно, позорно или велико, то трябва да бъде съхранявано. А на негово място да се издигне Паметник на българската държавност, така, както италианците имат в центъра на Рим паметник, наречен "паметник на честта" и "олтар на Отечеството". Ние трябва да знаем не само половин век от историята си. Ние сме потомци на една от най-древните цивилизации на планетата - отпреди Варненския акропол. Казаха ни го вчера в Метрополитън, където гостува Българският исторически музей. Нека да не се срамуваме от миналото си, да не се вкопчваме само и единствено половин век назад, а да се вслушаме в думите на Паисий и да тачим миналото си. Да избистрим погледа си и смело да се вгледаме в цялата ни история. И в сърцето на България, в центъра на столицата си да вдигнем нашия, българския "Олтар на Отечеството" и "Паметник на честта". Дължим това не само на своя народ, а на човечеството. Ние не сме само и единствено полувековен сателит, а и велика нация с древна държавност. Не можем да се идентифицираме с половин век от историята си и то век на тоталитарен режим, колкото и на някого да му се иска де се идентифицираме само с това. Защото "Идвам от миналото - отивам в бъдещето" е закон, който не спазваме. Безгръбначни ли сме към миналото си, ще имаме и жалко битие. Народ, който не знае историята си, не знае, кой е всъщност. Обрича на безпаметство и гибел децата си, потомците си, няма бъдеще. Затова, паметникът на съветската армия ще бъде съхранен и преместен, а на негово място ще се издига паметник на България - апотеоз на всички периоди от нейното минало - от Варненския акропол до наши дни. Там ще разхождаме внуците си и ще ги учим на история. Поздрави!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nadejdaiskrova
Категория: Изкуство
Прочетен: 163042
Постинги: 7
Коментари: 288
Гласове: 3366